in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов

Историята на Ене Бурда и модната ѝ империя

Ене Бурда

Създаването на модната империя Burda Moden е свързано с любов, изневери, фалити, успех. За историята на Ене Бурда (1907-2005) и модната ѝ империя има филм в 2 епизода по 90 минути. Биографичната лента „Бурда“ разказва как германката от Офенбург, майка на три деца, се превръща от домакиня в законодателка на модата за десетилетия.

По време на социализма у нас бе цяло чудо да се сдобиеш с легендарното списание за шев и кройка. „Още като младо момиче мечтаех да имам по-красиви дрехи, отколкото останалите. Тогава разбрах от какво се нуждаят повечето жени: мода, която дава на несигурната жена усещане за сигурност“, е една от крилатите фрази на германката.

Списанието започва да излиза в следвоенна Германия и предлага на жените красиви, удобни дрехи, без излишен шик. Основната ѝ новаторска идея са кройките, които са включени в списанието от 1952 г. Използвайки тези кройки, клиентките можели сами да си ушият дрехи, които били демонстрирани на модните подиуми. Докато дрехите от други списания оставали недостъпни за повечето читатели, Ене успява да създаде списание, което позволява на огромен брой жени да се обличат елегантно и с вкус, без да харчат много пари за това.

След успехите у дома, още през 1953 г. се появява и Burda International. През 1970 г. списанието излиза вече на 14 езика, а през1987 г. по време на прокламираната от руския президент Михаил Горбачов „перестройка“, Бурда се появява и на руски език, и е първото чуждестранно издание в тогавашния СССР.

Ене Бурда

Изневярата на мъжа й осигурила успеха ѝ

Семейството на Ене води скромен начин на живот. Баща ѝ е машинист на влак, а майка ѝ – домакиня. От ранна възраст Ене осъзнала, че не иска да повтаря съдбата на майка си. След като завършва манастирско училище и посещава колеж, тя отива да работи като касиер в електрическа компания. Един ден младеж на име Франц Бурда, собственик на малка печатница, идва да плати сметката си за ток. Двамата се влюбват и година по-късно се женят.

20 години Ене е съпруга и майка на три момчета. Тя не знае обаче, че дълги години съпругът ѝ финансира нерентабилното издателство Elfi-Moden, собственост на Елфриде Бройер, бившата му секретарка, с която има връзка. Ене е на 40 години, когато разбира за предателството. Не подава молба за развод, а кара съпруга си да откаже финансирането на Elfi-Moden и пререгистрира неговото издателство на свое име.

През 1949 г. поема издателството, което по това време има 48 служители. Скоро Ене публикува модното списание Favorit, което от 1950 г. става известно като Burda Moden. Съпрузите имат само бизнес отношения, така и не се развеждат. Тя наема асистенти, които да помагат в домакинската работа и грижите за децата. Ене прекарва по 10-12 часа в офиса – търси шивачи и фотографи, сама избира най-добрите модели и снимки, изучава издателската дейност, разработва нов дизайн за списанието и се запознава с модата.

До 1961 г. списанието се превръща в най-голямото модно издание в света с тираж от 1,2 милиона копия. Ене управлява своята империя в продължение на 45 години и всеки месец се обръща към читателите в писмо от страниците на списанието. Когато навършва 85 години, прехвърля издателството на трите си деца. Фрайдър и Франц обаче продават своите акции на брат си Хуберт, който решава да поеме бизнеса.

Напуска този свят през 2005 година, на 96 г. Днес списанието носи името Burda Style и излиза на 17 езика в повече от 100 страни по света.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Скъпи коли

5 от най-скъпите коли в света

продуктивност

Как да бъдете по-ефективни в личен и професионален план?