Галет е ястие от френската кухня, което наподобява пай. Всъщност в тестото почти няма разлика, но галетът не се прави във форма и при него няма коричка отгоре, както при пая.
Галетът може да бъде както сладък, така и солен. При сладките галети просто се добавя малко подсладител в тестото.
Плодовите галети са много по-популярни и по-често срещани, но и солените са доста вкусни. Могат да се приготвят с различни продукти- месо, яйца, риба, сирена и всякакви видове зеленчуци.
Тази рецепта е за галет с патладжани, домати и лук, което го прави много подходящи за топлите сезони. Ако го направите с гриловани патладжани, ще стане още по-вкусно.
Необходими продукти:
За тестото:
- 100 грама бяло брашно
- 50 грама бадемово брашно
- 50 грама брашно от тапиока
- 8 с.л. масло
- студена вода
- ½ ч.л. сол
За плънката:
- 1 патладжан
- 2 домата
- 2 глави лук
- 3 скилидки чесън
- 2 с.л. зехтин
- 50 грама галета
- 50 грама пармезан
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Първо нарежете и посолете патладжана, за да има време да се изцеди.
След това пресейте и комбинирайте трите вида брашно и солта.
Добавете нарязаното на кубчета студено масло. Започнете да месите с ръце.
Добавете ¼ ч. студена вода и продължавайте да месите.
Бавно добавяйте още вода, докато получите желаната консистенция. Тестото не бива да бъде прекалено твърдо, но не и рядко.
Омесете го хубаво, след което го разточете в голям кръг, покрийте го с найлоново фолио и сложете в хладилника за 1 час.
Изплакнете патладжана от излишната сол и го подсушете.
Сложете патладжана в тава, върху хартия за печене, заедно с нарязаните на кръгчета домати.
Полейте с 1 с.л. зехтин, поръсете със сол и черен пипер и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 25 минути.
Междувременно запържете накълцания чесън и нарязания на шайби лук в малко зехтин.
Разбъркайте патладжана, доматите, лука и чесъна в голяма купа. Добавете галетата и пармезана.
Извадете тестото от хладилника и го разточете върху хартия за печене. Изсипете плънката, като оставете борд отстрани, за да можете да го загънете.
След като сте загънали ръбовете на галета, приберете го в хладилника за около 30 минути.
Намажете борда с разбито яйце и печете в предварително зарята на 180 градуса фурна около 35-40 минути.
-
Опитвали ли сте галет?
-
Да, но сладък
-
Само солен
-