in

Галет с патладжани, домати и лук

Галет

Галет е ястие от френската кухня, което наподобява пай. Всъщност в тестото почти няма разлика, но галетът не се прави във форма и при него няма коричка отгоре, както при пая.

Галетът може да бъде както сладък, така и солен. При сладките галети просто се добавя малко подсладител в тестото.

Плодовите галети са много по-популярни и по-често срещани, но и солените са доста вкусни. Могат да се приготвят с различни продукти- месо, яйца, риба, сирена и всякакви видове зеленчуци.

Тази рецепта е за галет с патладжани, домати и лук, което го прави много подходящи за топлите сезони. Ако го направите с гриловани патладжани, ще стане още по-вкусно.

Необходими продукти:

За тестото: 

  • 100 грама бяло брашно
  • 50 грама бадемово брашно
  • 50 грама брашно от тапиока
  • 8 с.л. масло
  • студена вода
  • ½ ч.л. сол

За плънката: 

  • 1 патладжан
  • 2 домата
  • 2 глави лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 50 грама галета
  • 50 грама пармезан
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Първо нарежете и посолете патладжана, за да има време да се изцеди.

След това пресейте и комбинирайте трите вида брашно и солта.

Добавете нарязаното на кубчета студено масло. Започнете да месите с ръце.

Добавете ¼ ч. студена вода и продължавайте да месите.

Бавно добавяйте още вода, докато получите желаната консистенция. Тестото не бива да бъде прекалено твърдо, но не и рядко.

Омесете го хубаво, след което го разточете в голям кръг, покрийте го с найлоново фолио и сложете в хладилника за 1 час.

Изплакнете патладжана от излишната сол и го подсушете.

Сложете патладжана в тава, върху хартия за печене, заедно с нарязаните на кръгчета домати.

Полейте с 1 с.л. зехтин, поръсете със сол и черен пипер и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 25 минути.

Междувременно запържете накълцания чесън и нарязания на шайби лук в малко зехтин.

Разбъркайте патладжана, доматите, лука и чесъна в голяма купа. Добавете галетата и пармезана.

Извадете тестото от хладилника и го разточете върху хартия за печене. Изсипете плънката, като оставете борд отстрани, за да можете да го загънете.

След като сте загънали ръбовете на галета, приберете го в хладилника за около 30 минути.

Намажете борда с разбито яйце и печете в предварително зарята на 180 градуса фурна около 35-40 минути.

  • Опитвали ли сте галет?

    • Галет
      Да, но сладък
    • Галет
      Само солен

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Махмурлук

Как лекуват махмурлука по света?

Любовни драскотини

„Любовни драскотини“ – дръзки, закачливи и проницателни разкази