in

Как лекуват махмурлука по света?

Махмурлук

Махмурлукът е едно от най-неприятните неща, които могат да се случат на човек, но е факт, че съществува от толкова дълго, колкото и алкохола.

Неприятното чувство след забавна вечер може да се „излекува“ по различни начини. В България често се пие бира срещу махмурлук, яде се шкембе чорба, както и други на пръв поглед странни методи. След като прочетете какво правят хората по света, пиенето на бира ще ви се стори нещо съвсем нормално.

Научете повече за странните методи за справяне с махмурлука по света:

1. С още алкохол

Алкохол

Оказва се, че пиенето на още алкохол за справяне с махмурлука не е измислено от българите. Всъщност изпиването на още едно питие на сутринта е практика, която се среща в много страни, разликата е в самата напитка.

В Дания боренето на махмурлука се случва с бира. Там дори има термин за това- „Reparations Bajer“ или „ремонтна бира“.

В Намибия също има специален „лек“ за махмурлук, който се нарича „Биволско мляко“. В тази напитка всъщност няма биволско мляко, а високомаслено краве мляко, както и тъмен ром и ликьор.

Истината е, че алкохолът не премахва махмурлука, а просто го отлага напред във времето, така че това не е много ефективна практика.

2. Овчи очи

Овчи очи

Въпреки че дори мисълта за консумиране на овчи очи е отвратителна, в Монголия това е най-доброто лекарство за махмурлук.

Монголците си приготвят специална напитка, състояща се от доматен сок и овче око, предварително консервирано, подобно на кисели краставички.

Истинският „лек“ тук е доматеният сок, но в Монголия се вярва, че и овчето око помага.

Друг странен лек, свързан с животните, е рогът на носорога. За съжаление във Виетнам се смята, че накиснатият във вода рог от носорог е най-доброто лекарство на света за абсолютно всичко, дори рак. Поради тази причина един рог там се продава за около 300 000 долара.

3. Сок от туршия

Туршии

У нас също е прието да се пие сок от кисели краставички или зелев сок при махмурлук.

Да се консумира нещо ферментирало е често срещано по света.

В Япония се яде умебоши, мариновани и ферментирали сливи. Японците обикновено ги слагат в зелен чай, защото са доста горчиви.

В Полша се пие сок от туршия, а немците ядат маринована херинга, заедно с маринован лук и кисели краставички.

Научно доказано е, че всичко, което съдържа много сол може да помогне при махмурлук, тъй като тялото се дехидратира от алкохола и електролитите в тялото трябва да бъдат възстановени.

4. Изпотяване

Сауна

Един от най-ефективните начини човек да се справи с махмурлука е да се изпоти обилно, тъй като по този начин токсините излизат от тялото.

Руснаците често посещават сауна след тежка нощ, тъй като е лесен и бърз метод за обилно изпотяване. Сауната обаче не е много добра идея, тъй като дехидратира тялото, а когато човек е употребил голямо количество алкохол, тялото вече е доста дехидратирано.

Ираландците също използват този метод, но тичат, за да се изпотят, което определно е по-добрият вариант.

5. Тигрово мляко

Севиче

Тигровото мляко е специалната напитка на перуанците. Те взимат сока, останал при приготвянето на севиче, и го използват като основа за т.н. „Тигрово мляко“. Понякога към този сок се добавят сурови морски дарове и е силно лекарство срещу махмурлук в южноамериканската държава.

6. Животински черва

Кокорец

Яденето на животински карантии за справяне с махмурлука е теория в много култури.

В Турция се ядат „Кокореци“- шишчета от агнешки черва. Агнешките черва се овалват в различни подправки, нанизват се на шиш и се пекат на скара. Това ястие е много често срещано в Истанбул.

Ако пък попаднете в Мексико и прекалите с текилата, ще ви предложат Менудо- мексикански специалитет с телешко шкембе, който много наподобява шкембе чорба.

7. Щраусови яйца

Щраусово яйце

В Южна Африка махмурлукът се лекува с омлет, но не с какъв да е омлет, а такъв от щраусово яйце.

Протеинът е един от най-добрите лекове за махмурлук, тъй като дава сила на тялото, за да може да се справи с токсините от алкохола.

Едно щраусово яйце е еквивалентно на около 24 кокоши яйца и въпреки че изглежда трудно да направиш омлет от толкова голямо яйце, южноафриканците го правят всеки път, щом прекалят с алкохола.

8. Патешки ембрион

Балут

Това, което филипинците правят, е доста странно и дори жестоко. Когато прекалят с алкохола, а и не само, те ядат патешки ембриони със сол и чили.

Патешките яйца се слагат в специални инкубатори за 14-20 дни, в зависимост от региона, след което ги варят и ги ядат, поръсени със сол и чили. Този специалитет се нарича „балут“ и се продава по улиците във Филипините.

Яйцето е източник на протеини и калций, които подпомагат по-бързото възстановяване на организма, но мисълта да ядеш оформено малко пате е ужасяваща.

9. Хлорофил

Хлорофил

Хлорофилът е пигментът, който дава зеления цвят на растенията. Той помага на растенията да абсорбират енергията от слънцето и може да излекува махмурлука.

Вероятно се чудите как можете да си набавите хлорофил. Единият вариант е да ядете много зелени листни зеленчуци (спанак, марули, коприва), а можете и да използвате синтетичната версия- хлорофилин. Това са капсули, които се приемат при стомашни проблеми, но могат да бъдат много полезни и при махмурлук.

10. Вуду

Вуду

Това определено е най-лудият метод за лечение на махмурлук, но в Хаити хората вярват, че вудуто може да помогне.

Традицията в Хаити е просто да накажете бутилката, която ви е причинила това страдание. Гражданите на Хаити вярват, че трябва да забият 13 карфици или игли в тапата на бутилката и това ще облекчи болките им.

Едва ли този ритуал може да облекчи симптомите на махмурлука, но звучи доста по-примамливо от яденето на овчи очи или пиенето на сока от сурова риба.

Loading

  • Как се справяте с махмурлука?

    Махмурлук
    • Пия сок от туршия и ям мазни храни
    • Прекарвам деня в леглото, докато главоболието мине
    • Пия хапче
    • Не пия алкохол и не ми се налага да се справям с махмурлук

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Човешко тяло

7 недостатъка на човешкото тяло

Галет

Галет с патладжани, домати и лук