in

Всичко, което трябва да знаем за слънцезащитата

Слънцезащита

Слънцезащитата е важна не само през лятото и не само когато сме на плажа. Кожата трябва да се предпазва от слънцето при всяко излизане навън.

Използването на слънцезащитни продукти не само ще ви предпази от слънчево изгаряне, а и ще намали риска от преждевременно състаряване на кожата и развитието на рак на кожата.

Намирането на перфектния слънцезащитен продукт не е лесна работа, тъй като има най-различни продукти с различни SPF фактори, състав и действие.

Слънцето става все по-силно и е време да изберете подходящи слънцезащитни продукти за лятото.

Ето какво трябва да знаете при избора на слънцезащитни продукти:

Избиране слънцезащита

Слънцезащитните продукти най-общо се разделят на два вида. Основната разлика между тях е в начина, по който защитават кожата от вредните UV лъчи. Според вида на формулата, слънцезащитните продукти са химически и минерални.

Химически слънцезащитни продукти

Те действат като защитен слой, който абсорбира вредните UV лъчи, преди да влязат в кожата. Тези продукти филтрират UV лъчите и задържат повечето навън, но е възможно и част от лъчите да бъдат пропуснати към кожата.

Обикновено съдържат съставки като авобензон, оксибензон, парааминобензоена киселина и други, които абсорбират слънчевите лъчи.

Слънцезащитни продукти с минерална формула

Другият вид слънцезащитни продукти са с т.н. минерална формула. Те обикновено са на основата на цинков оксид и за разлика от химическите слънцезащитни продукти отблъскват UV лъчите напълно.

Обикновено този тип продукти са с по-плътна текстура и са по-непрозрачни от другите. Тези продукти създават дебел слой върху кожата, който отблъсква UV лъчите и може да се каже, че са по-ефективни, тъй като осигуряват по-добра защита.

Като недостатък на този тип продукти може да се отбележи плътната текстура, която запушва порите.

Продукти

Слънцезащитата, която ще изберете зависи най-вече от типа на вашата кожа. Ако имате чувствителна кожа, по-добре е да изберете продукт с минерална формула. Те са по-подходящи и за деца, тъй като осигуряват по-добра защита и съставът им не е толкова агресивен.

Ако имате мазна кожа, склонна към акне, залагайте на химически слънцезащити продукти, защото тези с цинков оксид ще запушат порите ви и вероятно ще причинят появата на пъпки.

Общото между двата вида продукти е SPF. Факторът също е важен при избора на слънцезащитни продукти.

Ето какво трябва да знаете за него:

SPF или слънцезащитният фактор показва способността на продукта да предпазва кожата от слънчевите лъчи. Слънчевите лъчи са два вида: UVA и UVB.

UVA лъчите са отговорни за признаците на стареене на кожата, като бръчки и увисване, докато UVB лъчи са канцерогенни и обикновено са отговорни за слънчевите изгаряния.

Слънцезащита

Колкото по-висок SPF използвате, толкова по-защитена е кожата ви от UVA и UVB лъчите.

Най-популярните фактори са 15, 30 и 50. Тази цифра след „SPF“ показва колко пъти продуктът увеличава естествената защита на кожата ви. Тоест, ако използвате продукт с SPF 15, кожата ви е 15 пъти по-защитена, при SPF 30 – 30 пъти и така нататък.

Какъв слънцезащитен фактор ще изберете зависи от много неща. Препоръчително е хората с много светла кожа, сини очи и лунички винаги да използват 50-ти фактор. Ако имате татуировка, също е добре да нанасяте продукт със SPF 50.

Ако кожата ви е по-тъмна и няма да прекарате деня на плажа, а в парка, можете да изберете и по-нисък фактор, например SPF 30.

Като цяло колкото по-защитена е кожата ви, толкова по-добре, така че избирайте продукти с по-висок SPF.

Какво още трябва да знаете за слънцезащитата

Слънцезащита

1. Нанасяне на слънцезащитата

Най-важното условие за нанасянето на слънцезащитни продукти е да ги нанасяте върху цялата кожа. Ако пропуснете някакъв участък от тялото, кожата ще бъде изложена на вредното влияние на слънцето, а и това може да доведе до неравномерен тен на кожата.

Когато използвате слънцезащита с минерална формула, можете да нанесете продукта и веднага да излезете навън, тъй като нанесеният слой действа като бариера.

При химическите слънцезащитни продукти обаче нещата не се случват точно така. Тези продукти трябва да се нанасят около 30 минути преди излизане.

2. Количество

Когато става дума за слънцезащитни продукти, колкото повече, толкова по-добре. Колкото по-плътен слой слънцезащитен продукт нанасете, толкова по-защитена ще бъде кожата ви.

Повечето хора не нанасят достатъчно количество продукт и често забравят някои зони, като ушите, устните, линията на косата, долната част на краката и т.н.

3. Правилото за сянката

За да се ориентирате в коя част от деня трябва да бъдете най-внимателни, можете да следите сянката си. Когато тя стане по-къса от вас, обикновено между 10.00 и 16.00 часа, трябва да вземете най-много предпазни мерки. Нанасяйте по-голямо количество слънцезащитни продукти и стойте на сянка.

4. Не разичтайте само на слънцезащитните продукти

Не се заблуждавайте, че сте напълно защитени от слънцето, когато сте нанесли слънцезащитни продукти. Необходимо е да носите слънчеви очила, шапка, балсам за устни със SPF, дори е добре да слагате слънцезащитно облекло.

Loading

  • Какви слънцезащитни продукти предпочитате?

    • Слънцезащитен крем
      Кремове
    • Слънцезащитен спрей
      Спрейове

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Айфелова кула

12 любопитни факта за Айфеловата кула

Пиле Фахитас

Пиле Фахитас