in

Чесън – храната, за която мечтаят кралете

Има ли нещо, което никой никога няма да си позволи да сервира на кралски прием? Има – чесън! Кралските особи го избягват заради острата му миризма и заради това, че го асоциират с простолюдието. Но всъщност тайно мечтаят за него, защото миризливият зеленчук е използван още от древните египтяни за лечение на главоболие, ухапване от насекоми или сърдечни проблеми.

Истина е, че когато говорим за чесъна, никой не остава безучастен. Той е една от малкото храни, които имат и добри, и лоши страни. Кои са повече?

Чесънът съдържа голямо количество въглерод, наречен фруктан. Това вещество може да бъде намерено в брашното, ръжта, лука, аспержите, грейпфурта, динята, черния боб и кашуто. Когато ядат тези храни, много хора се самодиагностицират погрешно с глутенова нетолерантност. Всъщност вероятно имат непоносимаст към фруктана, смята Лори Чънк от Медицинския център Векснер към Държавния университет в Охайо. Симптомите на непоносимост към фруктана наподобяват тези на нетолерантност към глутена – подуване, стомашна болка, крампи, голямо количество стомашни газове. Ако те ви се случват след ядене на чесън, трябва да бъдете внимателни. Според някои диетолози част от тези симптоми могат да бъдат избегнати, ако готвите белите скилитки.

Другият проблем, който може да се появи при ядене на чесън, е сърцебиенето. То е резултат от т.нар. гастроезофагеален рефлукс, който причинява още болка, гадене и повръщане. Ако имате рефлукс и сте лесно податливи на ускорена сърдечна дейност, наистина трябва да бъдете внимателни с консумацията на чесън. В човешкото тяло има малка група мускули, които предпазват стомашните киселини да се връщат обратно в стомашночревния тракт. Според едно проучване, публикувано в Primary Care през 2018 г., чесънът може да отслаби тонуса на тези мускули и да причини по-ускорена сърдечна дейност.

Но дотук с лошите новини. Много повече са добрите. Най-добрата от тях е, че чесънът има много добри страни, от които можете да се възползвате. Днес чесънът се предлага не само суров, но и на прах, във вид на таблетки или екстракт. Ето някои от ползите от яденето на чесън:

1. Засилва имунната система

Според публикация в Journal of Immunology Research чесънът подобрява имунитета като стимулира различни видове клетки, свързани с функциите на имунната система. Друго проучване, публикувано в Clinical Nutrition, открива, че отлежал екстракт от чесън може да има позитивно влияние върху имунитета. По време на това проучване 60 от участниците получили екстракт от чесън, а други 60 – плацебо. След периода на изпитване станало ясно, че групата, която приемала екстакт от чесън, съобщила за по-леки симптоми на настинка и грип, както и за по-кратко време на болуедуване.

2. Действа противогъбично

Чесънът съдържа антимикробни вещества, които могат да убиват или разрушават определени организми. Названието „антимикробни“ включва в себе си свойство за разрушаване на бактерии и на гъби. Според едно проучване, публикувано в Ulster Medical journal, чесънът съдържа вещества, които могат да преборят 9 от 24 бактерии, както и една от 10 споменати в изследването гъбички. Все пак учените се застраховат, че докато не бъдат направени повече проучвания, лютивият зеленчук трябва да се използва като допълнение към други антигъбични лекарства, а не като самостоятелна лечебна субстанция.

3. Подобрява когнитивната функция

Според публикация в Journal of Nutrition отлежалият чеснов екстракт намалява шансовете за отслабване на паметта и подпомага подобряването на функцията на мозъка за запомняне. Според проучване, публикувано в Experimental and Therapeutic Medicine, екстрактът от чесън може да се бори с определени видове рак и сърдечни заболявания, както и да действа превантивно срещу деменция заради уникалните антиоксидантни свойства, които притежава.

4. Намалява кръвното налягане

Според едно проучване за консумацията на чесън, публикувано в Nutrition Journal, консумацията на пресни скилидки от лютивия зеленчук или продукти, които го съдържат, има позитивен ефект за намаляване на кръвното налягане. Един от главните фактори за това са полисулфидите, които се съдържат в тях, смята проучване, публикувано в Dove Medical Press. Тези полисулфиди регулират функция в нашето тяло, при която клетките получават важни послания за неща, които трябва да поправят или предпазят. Това включва и регулирането на кръвното налягане.

Тези заключения се потвърждават от метаанализ на група учени от Университета в Аделаида, които направили задълбочено проучване на научни публикации по темата за периода 1955-2007.

5. Намалява холестерола

„Чесънът съдържа високи количества алицин – активна субстанция, която носи много от неговите положителни качества“, казва диетоложката Ан Данахай, автор на книгата „Средиземноморска диет“. Научно проучване, направено през 2013 г., заключава, че алицинът намалява липидите в кръвта. Когато ядем чесън, не само спада ниввото на холестерола и триглициридите, но се пречистват кръвоносните съдове и се предотвратява разширяването на сърдечния мускул. За по-добър резултат Данахай препоръчва консумацията на чесън в комбинация със зехтин, зеленчуци и риба, като част от слредиземноморската диета, която намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

6. Успокоява зъбната болка

Чесънът не само подобрява вкуса на храната, която приемаме, но може поне за известно време да ни спаси от болка в зъба, докато успеем да стигнем до зъболекаря. Алицинът, който се освобождава при сдъвкването на скилидка чесън, може да елиминира вредните бактерии, които подхранват възпаленията в устната кухина. Същото се отнася и за бактериите и вирусите, които причиняват ринити и болки в гърлото.

7. Може да намали риска от някои видове рак

Учените отдавна са стигнали до извода за връзката между начина на хранене и риска от рак. Едно проучване показва обещаващи резултати, които свързват чесъна с потенциално антитуморни свойства срещу някои видове рак,  като този на стомаха, простатата и дебелото черво.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Содена питка

Домът има вкус на прясно изпечен пай и утеха