Всички знаем, че поддържането на нисък холестерол е полезно за здравето на сърцето. Тялото произвежда два вида холестерол – липопротеини с висока плътност (HDL) и липопротеини с ниска плътност (LDL). HDL е известен като „добър“ холестерол и може да помогне да се отървете от „лошия“ LDL холестерол в кръвта, който може да се натрупа в артериите.
Според Американската сърдечна асоциация спазването на диета с високо съдържание на наситени и трансмазнини може да повиши нивата на LDL, което увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Вижте как да намалите този риск:
Този плод помага за намаляване на лошия холестерол
Всички знаем, че авокадото име редица ползи за здравето, но според ново проучване то има и способността да намалява лошия холестерол (LDL) в тялото. Това установили изследователи от университетите Penn State, Loma Linda, Tufts, UCLA и Wake Forest.
В продължение на шест месеца те давали по едно авокадо на ден на участниците в проучването. От 1000 участници с наднормено тегло и затлъстяване, половината консумирали по едно авокадо на ден, другата половина продължили нормалния си начин на хранене. Изследователите установили намаляване на лошия холестерол, както и индекса на телесна мазнина при хората, които консумирали по едно авокадо на ден.
Авокадото съдържа високо количество мононенаситени мазнини (около 29 грама в един плод), които помагат за намаляване на лошия холестерол. Редовният прием на авокадо намалява риска от сърдечно-съдови и коронарни сърдечни заболявания, допълват още учените.
Въпреки че е калоричен, плодът не води до наддаване на тегло. Едно авокадо съдържа приблизително 322 калории, но то е с високо съдържание на фибри, за които е известно, че абсорбират холестерола в кръвния поток и го изхвърлят. Консумирането на поне 30 грама фибри на ден също може да помогне за регулиране на теглото, понижаване на кръвното налягане и нивата на инсулин в тялото.
Прочетете още:
-
Колко често консумирате авокадо?
-
Рядко
-
Поне веднъж седмично
-
Не обичам авокадо
-