in

Историята на Дона Карън

Дона Карън
Снимки: Instagram/donnakaranthewoman

Дона Карън е американски моден дизайнер и създател на линията дрехи Donna Karan New York.

Карън е един от най-влиятелните модни дизайнери в света и е оставила незаличим отпечатък в света на модата. През 2004 г. тя е носител на наградата за цялостно творчество от Съвета на модните дизайнери на Америка.

Карън е родена с името Дона Айви Фаске на 2 октомври 1948 г. във Форест Хилс, Ню Йорк. От ранна възраст Карън е потопена в света на модата. Майка ѝ работела като модел, докато вторият ѝ баща изкарвал прехраната си като дизайнер на костюми.

Това несъмнено повлиява на Карън и тя напуска училище на 14-годишна възраст, за да продава дрехи в местен бутик. През 1968 г. Каран е приета в уважаваното училище за дизайн Parsons в Ню Йорк.

Докато е в училище, Карън намира престижна лятна работа при дизайнерката Ан Клайн. Работата ѝ там се оказва толкова впечатляваща, че в рамките на две години тя е назначена за дизайнер. На 26-годишна възраст, когато вече е омъжена за първия си съпруг Марк Карън, е назначена за главен дизайнер.

Създаването на собствен бранд

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Donna Karan (@donnakaranthewoman)

Възходът на дизайнерката до върха се случва малко след смъртта на Ан Клайн. Под ръководството на Карън и с помощта на  Луис дел’Олио, марката Ан Клайн процъфтява.

През 1984 г. Карън, която дотогава вече се е развела с първия си съпруг Марк, решава да направи важна стъпка в кариерата си. С подкрепата на Стефан Вайс, вторият ѝ съпруг, художник и скулптор, Карън напуска Ан Клайн и представя първата си дамска колекция през 1985 г.

От самото начало Карън има мисия „да проектира модерни дрехи за съвременните хора“.

Партньорството ѝ с Вайс е доста ценно. Смята се, че той е повлиял на много от нейните колекции за мъжко облекло. През 1992 г., когато пуска първия си парфюм, тя насочва създателите да измислят нещо, което да мирише „на лилии от Казабланка, червен велур и тила на Стефан“.

През 1988 г. Карън, осъзнавайки необходимостта от по-достъпна модна линия, стартира Donna Karan New York (DKNY). Това е дамска линия, повлияна от нейната оригинална колекция Signature. През 1990 г. тя разработва DKNY Jeans и след това, две години по-късно, дебютира DKNY за мъже.

Оттогава под името DKNY се създават най-различни продукти- от детски дрехи до мебели.

През 2001 г. Карън продава своята компания на LVMH, Moet Hennessy Louis Vuitton, френски луксозен конгломерат. Тя продава компанията за близо 650 милиона долара, но продължава да бъде дизайнер.

Награди, отличия и постижения

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Donna Karan (@donnakaranthewoman)

През годините дизайнерката е носител на множество награди и отличия. През 2003 г. тя става първата американка, която някога е получавала наградата „Суперзвезда“ на Fashion Group International. На следващата година тя получава престижната награда за цялостно творчество от Съвета на модните дизайнери на Америка.

Карън публикува автобиографията си „Пътешествието на една жена“ през 2004 г.

През 2015 г. се оттегля като ръководител на собствения си бранд, за да посвети времето си на Urban Zen, нова марка, следваща философията ѝ за живота , която стартира през 2007 г.

Loading

  • Харесвате ли бранда DKNY?

    DKNY
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

плодове

Този плод намалява лошия холестерол

Ягодови нокти – най-горещата тенденция това лято