in

Терапия срещу стрес: 5 ползи от пазаруването

пазаруване, шопинг

Независимо дали е у дома или на работното място, стресът ни следва навсякъде. Понякога правим някои дихателни упражнения или се опитваме да мислим за хубави неща, за да победим стреса. Пазаруването е друг начин, който помага, когато се чувстваме потиснати. Да, трябва и малко контрол, за да не изхарчите всичките си пари в емоционално състояние, но със сигурност да си купите нещо ново ще повдигне настроението ви и няма да навреди ако го правите с мярка.

Покупката на нова дреха има ефект върху ума, както да хапнете нещо много вкусно. Както вече казахме, тази терапия може да бъде полезна за намаляване на емоционалния стрес и да повлияе положително върху вашето настроение и цялостното ви емоционално състояние, ако се прави умерено. Вижте начините, по които пазаруването помага да повишите настроението си:

1. То възстановява чувството за контрол

Пазаруването ви помага да се чувствате контролиращи целия процес. Можете да контролирате какво купувате или откъде го купувате. Това е овластяващо преживяване, което е терапевтично, ако чувствате значителна загуба на контрол върху всичко около вас.

2. Създава положителна нагласа

Гледането на красиви, желани и привлекателни дрехи, аксесоари и предмети ни помага да се чувстваме по-добре. Това е като да затворите очи и да си представите, че сте облечени в тази рокля или този красив чифт обувки, или носите тази прекрасна чанта.

3. Пазаруването е целенасочена дейност

Когато отидете на непредвиден пазар, това ще включва известно планиране и спестяване. Процесът на спестяване е целенасочена дейност, която допълнително засилва чувството за контрол.

4. Да пазаруваш е вълнуващо

Вълнуващо е да избираш и да си купуваш нещо, което много харесваш. Пазаруването създава подобна тръпка. То стимулира определени части от нашия мозък и освобождаването на допамин – невротрансмитер, за който е известно, че предизвиква удоволствие.

5. Терапията от пазаруването е свързана и с възхищение

Когато избираме подаръци за своите приятели и семейство, ние го правим въз основа на това, което те харесват или не харесват. Чувството е незаменимо когато видим щастието в очите им. Хубаво е да бъдеш оценен за това, че си се постарал.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Добрите примери: невероятната Мод Луис – история за любов или съдба

Любопитни факти за снежния човек