in

ЛюбовЛюбов СладкоСладко

Добрите примери: невероятната Мод Луис – история за любов или съдба

Снимката е кадър от филма "Моди" с участието на Сали Хокинс и Итън Хоук

Има истории, които спират дъха. Има и такива, които служат за пример. Но съществуват невероятни съдби, изпъстрени с непрестанно криволичене и преплитане на житейски нишки. Такава е историята на канадската художничка Мод Луис, въз основа на която има филм, пиеса и книга.

Вродени дефекти

Мод Катлийн Луис се появява на този свят на 7 март 1903 година в Нова Скотия. По-голямата част от живота ѝ преминава в бедност – живее в малка къща в Маршалтаун. Ражда се с вродени дефекти и развива ревматоиден артрит, който я съпътства до края. След като родителите ѝ умират, тя за кратко живее първо с брат си, а след това и с леля си. Нуждата от работа я среща с бъдещия ѝ съпруг – Еверет Луис и неговата обява, че търси жена, която да се грижи за къщата и да готви. За Мод това е шанс – за първи път да се отдели, да стане независима, да се грижи за собствената си прехрана, независимо че артритът я измъчва денонощно и всяко физическо усилие е истински подвиг. За Еверет също е шанс – особен по природа, да заживее с друг човек.

Той също никога не е разполагал с охолство и дали с Мод или без нея, животът продължава да минава – ден след ден, в недоимък. Постепенно обаче Еверет открива, че жената, която е наел има дарба, може да рисува. Насърчава я, купува ѝ материали, а тя прави картички, които продава на хората срещу 25 цента. Постепенно се опознават, помагат си и… се влюбват. Двама души, стъпили върху рамената на другия, внасят цвят в сивото си ежедневие. Еверет не престава да окуражава Мод да твори. Тя рисува стени, врати и дори печката се сдобива с живи цветове и птици…Съпругът ѝ не спира да я подкрепя, дори има период, в който поема домакинската работа.

Картините ѝ стигат до Белия дом

Между 1945 и 1950 г. картините на Мод набират популярност сред хората. Все повече туристи се отбиват в дома ѝ, за да купят произведенията на изкуството, които вече се търгуват по два-три долара. Само през последните три или четири години от живота на Луис картините ѝ започват да се продават за около десет долара.

Луис става известна след статия в Star Weekly през 1964 г. Малко след това две от картините ѝ са поръчани от Белия дом.

Постепенно обаче артритът ѝ се влошава и ограничава възможностите ѝ да рисува. Мод твори до последно, редувайки ходенията до болницата. Умира на 30 юли 1970 г. Днес картините ѝ се предлагат на редица търгове по цял свят, а стойността им възлиза на хиляди долари.

Еверет е убит девет години след смъртта на Мод – от крадец по време на опит за грабеж в къщата на двамата. По-късно благодетели събират пари и ремонтират дома. Днес той е музей.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

зонтаг

Стихийната Сюзан Зонтаг, или когато интелигентността е вкус към идеи 

пазаруване, шопинг

Терапия срещу стрес: 5 ползи от пазаруването