in

Спанакопита: най-вкусното гръцко изкушение през пролетта

спанакопита

Е, със сигурност може да си приготвите спанакопита и със замразен спанак, но нищо не се сравнява с усещането да си купите пресни зелении от пазара, да размените 2-3 думи с бабите там, а после да забъркате ароматната плънка вкъщи… Южна Европа се крие точно в детайлите, в ароматите, в усещанията и задушевните разговори – затова дори една гръцка баница със спанак може да се превърне в наслада за сетивата!

Ще представя на вашето внимание тук един наистина опростен вариант с готови кори, който просто няма как да не ви се получи и е чудесен начин да зарадвате не само фамилията, но и да впечатлите приятелите, които са пробвали спанакопита само в земите на юг…

За целта ви трябват:

  • Зехтин
  • 1 глава лук
  • 1 връзка пресен лук
  • 2-3 скилидки чесън (може и без него, но наличието му допринася за букета от аромати.)
  • 1 кг пресен спанак
  • 1/2 връзка магданоз
  • 2 яйца
  • Около 300 гр. бяло сирене (аз понякога слагам и малко повече – за разкош!)
  • 8 листа кори за баница (няма да говоря с конкретни търговски марки, но напоследък подсилвам кулинарната геополитика със сръбски кори.)

Включваме предварително фурната на 180-200 градуса. Загряваме на средна температура 2-3 супени лъжици зехтин в дълбок тиган на котлона, след което запържваме в тях лука, пресния лук и скълцания съвсем на дребно чесън. В никакъв случай не препържвайте, наблюдавайте продуктите просто да покафенеят леко. Слагаме вътре нарязаните спанак и магданоз, разбъркваме за 2-3 минути, после дръпваме тигана от котлона.

Разбиваме в дълбока купа яйцата, добавяме натрошеното сирене, а после и вече изстиналата спаначена смес.

Следва нареждането на корите, което се случва във вече намазнена тавичка. Постиламе отдолу 4 кори, като всяка от тях задължително намазваме със зехтин, след което слагаме и разпределяме равномерно плънката. По същия начин отгоре подреждаме и останалите 4 кори, пак намазани със зехтин, и слагаме тавата във фурната.

Обикновено около 45 минути ще ви бъдат достатъчни, за да може да сервирате на трапезата една дъхава, хрупкава спанакопита, която освен с айран се връзва чудесно и с…изстудена рецина!

Чак се чудя какво да ви пожелая: Кали орекси – Добър апетит!, или Ямас – Наздраве!

  • Опитвали ли сте гръцка спанакопита?

    Spanakopita, greek phyllo pastry pie
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Кралски особи

Какво са работили кралските особи преди да получат титлите си

Времеубежище

„Времеубежище“ – когато човек е единствената машина на времето