in

Спанакопита: най-вкусното гръцко изкушение през пролетта

спанакопита

Е, със сигурност може да си приготвите спанакопита и със замразен спанак, но нищо не се сравнява с усещането да си купите пресни зелении от пазара, да размените 2-3 думи с бабите там, а после да забъркате ароматната плънка вкъщи… Южна Европа се крие точно в детайлите, в ароматите, в усещанията и задушевните разговори – затова дори една гръцка баница със спанак може да се превърне в наслада за сетивата!

Ще представя на вашето внимание тук един наистина опростен вариант с готови кори, който просто няма как да не ви се получи и е чудесен начин да зарадвате не само фамилията, но и да впечатлите приятелите, които са пробвали спанакопита само в земите на юг…

За целта ви трябват:

  • Зехтин
  • 1 глава лук
  • 1 връзка пресен лук
  • 2-3 скилидки чесън (може и без него, но наличието му допринася за букета от аромати.)
  • 1 кг пресен спанак
  • 1/2 връзка магданоз
  • 2 яйца
  • Около 300 гр. бяло сирене (аз понякога слагам и малко повече – за разкош!)
  • 8 листа кори за баница (няма да говоря с конкретни търговски марки, но напоследък подсилвам кулинарната геополитика със сръбски кори.)

Включваме предварително фурната на 180-200 градуса. Загряваме на средна температура 2-3 супени лъжици зехтин в дълбок тиган на котлона, след което запържваме в тях лука, пресния лук и скълцания съвсем на дребно чесън. В никакъв случай не препържвайте, наблюдавайте продуктите просто да покафенеят леко. Слагаме вътре нарязаните спанак и магданоз, разбъркваме за 2-3 минути, после дръпваме тигана от котлона.

Разбиваме в дълбока купа яйцата, добавяме натрошеното сирене, а после и вече изстиналата спаначена смес.

Следва нареждането на корите, което се случва във вече намазнена тавичка. Постиламе отдолу 4 кори, като всяка от тях задължително намазваме със зехтин, след което слагаме и разпределяме равномерно плънката. По същия начин отгоре подреждаме и останалите 4 кори, пак намазани със зехтин, и слагаме тавата във фурната.

Обикновено около 45 минути ще ви бъдат достатъчни, за да може да сервирате на трапезата една дъхава, хрупкава спанакопита, която освен с айран се връзва чудесно и с…изстудена рецина!

Чак се чудя какво да ви пожелая: Кали орекси – Добър апетит!, или Ямас – Наздраве!

  • Опитвали ли сте гръцка спанакопита?

    Spanakopita, greek phyllo pastry pie
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Кралски особи

Какво са работили кралските особи преди да получат титлите си

Времеубежище

„Времеубежище“ – когато човек е единствената машина на времето