in

Свръхсимулацията – бичът на новото време

Свръхстимулацията е феномен, който става все по-актуален. Водещи български терапевти, журналисти, известни личности и инфлуенсъри се включиха в инициативата на модната платформа Answear „Повече от шопинг терапия“, за да дадат гласност на причините и последствията от психофизическото претоварване, причинено от прекомерно количество стимули.

Психологът Ани Владимирова и журналистът София Владимирова описват причините и признаците на свръхстимулацията и дават полезни съвети как да ограничим вредното влияние на средата и да постигнем вътрешен мир. „Свръхстимулацията се промъкна незабележимо в живота ни като резултат от бързото развитие на технологиите и дигиталния свят. Проблемът е сериозен, защото влияе негативно не само върху менталното здраве, но и върху социалните ни умения да се справяме. Симптомите са свързани с неспособността да спрем да мислим. В психологията наричаме това състояние мозъчна мъгла – хем мислиш за много неща, хем нито една мисъл не е довършена. Трудното фокусирне е сред първите признаци на сериозна психическа умора“, казва Ани Владимирова.

Проблемът с излишните стимули не се ограничава само до новите технологии и социалните медии – съвременният градски живот с неговия шум, бързи темпове и постоянни изисквания също допринася за развитието на това явление. Бърнаут, тревожност, невроза, депресия, загуба на мотивация – най-често срещаните предизвикателства пред психичното ни здраве понякога се дължат на огромното количество информация, която ни залива. Всеки ден ние възприемаме над 100 000 думи и сме изложени на двеста пъти повече стимули, отколкото преди 20 години. Съществува значително несъответстве между количеството стимули, с които се сблъскваме всеки ден и адаптивните ни възможности. Свръхстимулацията често се появява в резултат на опитите за съвместяване на много роли и житейски задачи. Как да се справим с нея? Как да я предотвратим? 

„Всеки може да направи разбор на дейностите, ангажиментите и отношенията в живота си и да ги разпредели на такива, които може да съкрати, такива, които може изобщо да премахне и такива, които може да пренасочи. Такова прочистване трябва да се прави периодично“, съветва Ани Владимирова. Ограничаването на прекомерните стимули може да бъде ключ към психическото благополучие и намирането на вътрешен мир.

За кампанията „Повече от шопинг терапия“ младият режисьор Наташа Иванова създаде  филм, който участва в десетото юбилейно издание на конкурса Papaya New Directors и спечели наградата за режисьор в категорията „Отвъд филма“.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Пърл Харбър

Как се гради наново разрушеният рай в Пърл Харбър

Владо&Владо: За киното, литературата, живота, религията и езика