in

Проклятието да живееш в интересни времена

„Проклятие е да живееш в интересни времена“. Това е казал един от най-големите умове на всички времена – Конфуций, преди повече от 25 века. През целия си живот той проповядва философията на ученето и опознаването, на личностното обогатяване, на отдадеността и отговорността един към друг. Според Конфуций човекът има три пътя: най-благородният – размишлението, най-лекият – подражанието, най-горчивият – на опита.

Няма съмнение, че днес живеем в интересни времена. Проклятието винаги се крие във факта, че човек има избор, а изборът води до промяна. Дори и за най-малката, се изисква огромно отчаяние. Всички интересни времена в световната история идват, за да предизвикат промяна, която не може да бъде пренебрегвана, хората трябва да се синхронизират с нея, за да стигнат до следващия етап на развитие. А всяко ново време е предизвикателно, цинично, изискващо.

Иначе, ежедневно, дори ежечасно, при хората се случва нещо неочаквано. Благословия или проклятие?

Предистория

Мнозина изследователи приписват невероятния възход на Китай от древността чак до наши дни с една от религиите в страната – конфуцианството. Нейният създател – Куну Циу (или Кун дзъ), е известен с латинизираното си име Конфуций. Той се смята за една от най-влиятелните личности не само в азиатската, но и в световната история и религия. Приживе е наричан „учител на 10 000 поколения“.

От криза в криза

Китайците използват два йероглифа, за да напишат думата „криза“. Единият представлява опасност, другият – възможност. Защото кризата е опасност, но и възможност. Винаги е имало и ще има кризи. Не е нужно да си гений, за да стигнеш до този извод. Малки кризи и големи. Лични и финансови. Политически кризи и икономически. Екзистенциални и любовни. Излизаме от една криза, за да влезем в друга.

Пакост или лакомство?

„Ако искаме да прегърнем живота, трябва да приемем и хаоса“, казва писателката Сюзън Елизабет Филипс. „Ако човек беше отлично информиран, никога нямаше да има криза по принцип“, убеден е Робърт Скиделски, икономист и професор по История на икономиката. Разбира се, това са гледни точки. Но най-човешката като че ли е на журналиста Джанет Уолс: „Понякога имаш нужда от малка криза, която да вдигне адреналина ти и да ти помогне да осъзнаеш потенциала си“.

А на мен ми се приисква изведнъж да е Хелоуин и някой да ме попита: „Пакост или лакомство?“ Разбира се, това е шега. Но извън нея, кризите са моментите, които ни дават най-много. Защото ни снабдяват в най-голяма степен с информация за самите нас, за другите и за живота. И по този начин ни провокират да бъдем креативни. Така че…“Пакост или лакомство?“

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

лазаровден

Лазаровден е! Празник на здравето и дълголетието

Куба

10 любопитни факта за Куба