in

Лазаровден е! Празник на здравето и дълголетието

лазаровден

Лазаровден е един от най-красивите и цветни български празници. Той се свързва с настъпването на пролетта и се отбелязва осем дни преди Великден, като всяка година се пада на различна дата, но винаги в събота. Празникът носи името на Свети Лазар, което е символ на здраве и дълголетие.

Най-популярният обичай на този ден е Лазаруване. Младите девойки, наричани още лазарки, берат цветя и плетат с тях венци, които носят на следващия ден – за Цветница. Те са облечени в традиционни носии и обикалят къщите, пеейки обредни лазарски песни за здраве, щастие и берекет. За благодарност стопаните им дават пари, бели яйца, плодове и малки подаръчета.

Обичаят

Обичаят е широко разпространен из цялата страна. В миналото дори се е смятало, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Също така било прието, че една мома може да лазарува само веднъж.

Няма ограничение за броят на лазарките. В по-големите населени места те са разделени по махали, тъй като не трябва да се лазарува в една къща два пъти.

Снимка: Pixabay

Лазарките

В деня на празника две от лазарките носят кошница с яйца, други две дебели тояги, които играят символично мъжката роля, една носи кривак, а друга балтия (брадва). Последната се нарича Лазарова булка.

Те тръгват по къщите, а когато влязат в нечий двор, отпред се нареждат двете моми с криваците и вдигат тоягите, а останалите ги заобикалят в кръг. Други четири лазарки влизат в кръга и започват да танцуват около момите с тоягите, докато наредените в кръга девойки пеят лазарски песни.

Лазарски песни

Лазарските песни са най-различни. Когато девойките се събират да тръгват по къщите, пеят една песен, когато влизат в някоя къща – пеят друга, в зависимост от домакините. Има песни за жени, мъже, момичета, момчета, булка, бебе, кмет, свещеник и т.н. Те са основно за здраве, благополучие и плодородие. Смята се, че всяка къща, посетена от лазарки, ще има здраве, щастие и благополучие.

Накрая лазарките се връщат в къщата, от която са тръгнали (обикновено на някое от момичетата) и изпяват една последна песен, на която играят лазарско хоро.

Какво се готви на Лазаровден по традиция?

По традиция на Лазаровден се приготвят ястия с коприва, лапад или киселец, тъй като зеленият цвят се свързва с пролетта и със самия празник. Жените в къщата правят вита баница, а на много места се приготвят джуркана коприва и спанакова бурания.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Папая

Папая- тропическият плод с безброй ползи за здравето и красотата

Проклятието да живееш в интересни времена