in

Пиле Биряни

Пиле Биряни

Биряни е вкусно ястие от индийската кухня, което много прилича на пилаф и паеля.

Това ястие се приготвя с ориз, месо и зеленчуци. Може да се направи с пилешко, агнешно, овче и други видове месо.

Биряни се готви на тиган, добавят се много подправки, типично за индийската кухня, и е много ароматно ястие.

Повечето хора обичат пилешко месо, така че това е по-универсалната версия на ястието. Ето как да я приготвите:

Необходими продукти:

  • 500 грама пилешко месо (бутчета или филе)
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1¼ ч.л. чеснова паста с джинджифил
  • ½ ч.л. сол
  • ½ ч.л. куркума
  • 2 ч.л. лют червен пипер
  • 2 с.л. Гарам масала
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 дафинов лист
  • 3-4 шушулки кардамом
  • 6 скилидки чесън
  • щипка канела
  • 1 звездичка анасон
  • щипка шафран
  • ½ ч. листа от мента
  • 2 чаши ориз Басмати
  • 2 с.л. олио
  • 1 глава лук
  • 3 чаши вода

Начин на приготвяне:

Комбинирайте 2-3 с.л. от киселото мляко с чесновата паста, 1 с.л. Гарам масала, куркумата, лимоновия сок, малко лют червен пипер и сол.

Разбъркайте добре и сложете пилешкото месо в тази марината.

Добре е месото да престои поне 1 час в нея, а най-добре цяла нощ.

Изплакнете ориза и го накиснете за 30 минути.

Загрейте олиото в дълок тиган и добавете анасона, скилидките чесън, кардамома и канелата. Минута- две по-късно добавете нарязания на ситно лук.

Когато придобие златист цвят, добавете пилешкото месо и леко намалете силата на котлона.

Гответе, докато месото омекне, след което добавете останалото кисело мляко, листата от мента и останалите подправки.

Сложете месото в средата на тигана и изсипете ориза покрай него. Добавете и 3 чаши вода в тигана.

Когато оризът и месото се сготвят, ястието е готово.

  • Харесвате ли ястия с богат вкус?

    Индийска храна
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Мартина Франка

Мартина Франка – бароковото градче в долината Итрия

Маргарет Атууд

Светът на Маргарет Атууд: Дума след дума след дума е сила