in

Най-здравословните неща за ядене през нощта според Аюрведа

Според диетолозите най-важното хранене за деня е закуската. Това е първото хранене след 6-8 часа пауза. Обядът и вечерята също са важни и не трябва да се пропускат. Според Аюрведа има и някои храни, които можете да консумирате през нощта. Те увеличават и балансират нашата Кафа доша – жизнена сила.

През нощта тялото ви не извършва никаква физическа активност и изразходва по-малко енергия. Ако приемате голямо количество храна по това време, то се съхранява под формата на мазнини и това води до наддаване на тегло. Затова храненето през нощта не е препоръчително.

Храните, които създават дисбаланс и могат да доведат до трупане на излишни килограми, са замразените храни, сладолед, извара, мазни храни.

Не само Аюрведа, но и съвременната наука препоръчва ако изпитвате зверски глад, да хапвате само лека храна по това време на денонощието. Вижте кои са най-здравословните храни, които може да приемате през нощта, според Аюрведа:

Зелени листни зеленчуци

През малките часове на нощта се препоръчват лесно смилаеми храни с ниско съдържание на въглехидрати, които се усвояват лесно от организма. Такива са зелените листни зеленчуци.Те съдържат много витамини и са нискокалорични.

Подправки

Храната ви по това време трябва да бъде в ограничени количества. Внимавайте със солта, тъй като тя задържа вода в тялото. Желателно е да намалите приема на сол, но можете да включите подправки в храната си. Те увеличават топлината в тялото.

Мед

Захарта също я изключете от нощните хранения. Може да я замените с мед, но в малки количества.

Топло мляко

Ако имате навика да пиете мляко преди лягане, избирайте нискомаслено и винаги го сварявайте преди да го пиете. Това го прави по-лесно смилаемо. Към него може да добавите малко количество джинджифил или кардамон и тогава да го сложите на котлона. Не пийте студено мляко.

Прочетете още:

Малките полезни тайни на Аюрведа

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Щъркел Благовещение

Благовещение е – всички рани зарастват бързо

Интериорен дизайн

11 топ тенденции в интериорния дизайн за 2022 година