in

Монополи – истинската Южна Италия

монополи

Обграден от крепостна стена и пазещ замък на Карлос V от 16-и век, град Монополи предлага много преживявания в едно. Можете да отидете на плаж, да се разходите из историческите забележителности или да пробвате прясна риба в някой от ресторантите на пристанището или площада.

Монополи притежава истинския дух на Италия, за който всички говорят. Има ги малките улички и крайбрежната ивица. А най-вече – не е пренаселен с туристи, затова го препоръчваме за първи допир до страната.

монополи

Какво да видите?

Като задължителна за посещение си отбележете старата част на града и по-специално двореца на Карл V. Той бил император на Свещената Римска империя, така и на обширни части от днешна Испания. Самият дворец е построен по време на управление на Карл V над Монополи. Дворецът и крепостта са издигнати през 16-и век, за да пазят пристанището. Историци твърдят, че по-късно през 17-и век под стените на крепостта били ловени корали. В наши дни коралите са защитен вид и не можете свободно да ги ловите, но пък можете да се разходите из замъка и да разгледате експозицията с исторически предмети. На излизане от стария град обърнете внимание на топовете на върха на крепостните стени.

Катедралата на Монополи заслужава внимание. Намира се на толкова малък площад, че дори не можете да се позиционирате, за да я снимате изцяло. Затова пък точно срещу входа й има стълби, на които можете да отпочинете на сянка и да отделите пет минути да се вгледате в бароковата красота на катедралата. Във вътрешната част на катедралата се редуват бели, зелени и кафяви ивици мрамор. Мисълта, че сградата е създадена без сегашните технологии, създава усещането за величие. Катедралата, която местните наричат на Дева Мария на известната икона на Мадоната, намираща се в катедралата. Храмът е построен през 18-и век, а в криптатата й са запазени исторически артефакти още от Римската империя.

монополи

И какво още?

Освен с историята си градът е познат и с това, че се намира на брега на Адриатическо море. Макар и почти навсякъде да е свободна зона, на места плажът е каменист и неудобен за лежане. Затова попитайте местните за тазгодишните добри плажни клубове. Наричат се така, защото са извън града и са специални обособени зони за плаж с чадъри, шезлонги и ресторанти. Разбира се и в Италия това удоволствие се заплаща, но обслужването си заслужава. Пробвайте морските дарове, които в тези заведения са в изобилие.

След като сте събрали слънце, можете да се разходите из малките улички на старата част на града (тази във вътрешността на крепостта). Запазена е и автентичната настилка, която на места е хлъзгава. Завийте в някоя от по-малките улици без магазини. Ще се озовете насред живота на италианците – прането, проснато навън, вратите отворени, а жените правят домашна паста. Обърнете внимание и на малките олтари към всяка къща. Иконите на Дева Мария и други светци са на почит и олтарите им се украсяват пищно с лампички и цветя.

Още интересни статии за туризъм прочетете ТУК

Прочетете още:

Полиняно а Маре – перлата на Пулия

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Разказвачът

„Разказвачът“ – легендата Дейв Грол разкрива собствената си история

Новият среден човек не се бунтува: той властва, съди, купува