in

Матча – чудотворният зелен прах

Матча е висококачествен зелен чай, смлян на прах, който се разбива в гореща вода, вместо да се накисва, за да се образува пенлива напитка.

Зеленият чай на прах е широко популярен по целия свят в напитки като чай лате или чай боба, както и като готварска съставка във всичко – от сладоледи до дресинги за салата.

Отглеждането и събирането на листата за чай матча е малко по-специфично. Растенията се покриват, за да бъдат на сянка 20-30 дни преди събиране на реколтата. Липсата на светлина увеличава производството на хлорофил, повишава съдържанието на аминокиселини и придава на растението по-тъмен зелен оттенък.

След като листата на чая са събрани, стъблата и жилките се отстраняват и листата се смилат на фин прах.

В матчата има повече кофеин, отколкото в обикновения зелен чай.

Този вълшебен зелен прах има много ползи за здравето и е една от тайните за дълголетието на японците.

Зеленият чай матча е богат на антиоксиданти. Съдържа катехини, съединения в чая, които действат като естествени антиоксиданти. Броят на катехини в матча е до 137 пъти по-голям, отколкото в други видове зелен чай.

Антиоксидантите спомагат за стабилизирането на вредните свободни радикали, които са съединения, които могат да увредят клетките и да причинят хронични заболявания.

Консумирането на матча може да предпази черния ви дроб. Той е много важен орган, който спомага за изхвърлянето на токсините, метаболизирането на лекарствата и преработката на хранителните вещества.

Матчата може да предпази черния дроб от увреждане и да намали риска от различни чернодробни заболявания.

Пиенето на матча подобрява мозъчните функции. Изследванията показват, че приемът на зелен чай матча може да подобри работата на мозъка., както и времето за реакция и помага за по-добра памет.

Тъй като в матчата има и Л-Теанин, тя помага за поддържане на енергийните нива. Доказано е, че Л-Теанин помага и за намаляване на стреса.

Матчата може да помогне за предотвратяване на рак. Зеленият чай на прах е пълен с полезни за здравето съединения, включително някои, които са свързани с превенция на рак.

Чаят съдържа големи количества епигалокатехин 3-галат (EGCG) – вид катехин, за който е доказано, че има мощни противоракови свойства.

Зеленият чай матча е полезен и за сърцето. Сърдечно-съдовите проблеми са водеща причина за смъртните случаи в света. Приблизително 1/3 от смъртните случаи при хора над 35-годишна възраст, са вследствие на сърдечно-съдови проблеми.

Доказано е, че зеленият чай намалява нивата на общия и „лошия“ LDL холестерол, както и на триглицеридите, което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Консумирането на чай матча, здравословното хранете и активният начин на живот са ключът към здраво сърце.

Консумирането на зеления прах може да ви помогне и да отслабнете. Зеленият чай е добре известен със способността си да подпомага загубата на тегло. Матчата забързва метаболизма, като увеличава изразходването на енергия и засилва изгарянето на мазнини.

В повечето добавки за отслабване, зеленият чай е една от основните съставки. Пиенето на обикновен чай матча ще има същия ефект, без допълнителните съставки на хранителните добавки, които не винаги са особено полезни.

Зеленият чай матча се приготвя много лесно. 1-2 с. л. от зеления прах се разтварят в 60 мл гореща вода и се разбърква добре. Матчата може да се разтвори и в топло мляко.

Loading

  • Опитвали ли сте зелен чай матча?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Думичката, която крепи щастливата връзка

Снимка: Instagram/bradleycooper__original

5 от най-добрите филми с участието на Брадли Купър