in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха ОМГОМГ ПлачиПлачи СладкоСладко ЯдосанЯдосан

Защо в Япония живеят най-много столетници?

Япония е страната с най-много столетници в света. Броят на хората на възраст над 100 години в Страната на изгряващото слънце е над 80 000 души, като 88% от тях са жени. Те са единствената нация с такива постижения по отношение на продължителността и качеството на животa. Освен това те са и едни от най-позитивните хора на планетата.

Японската префектура Окинава е на челно място по брой столетници – 76 души на 100 000 жители. Рекорден брой жители над 100 години живеят в село Огими. Средната възраст в селото е 91 години, като голяма част от тях все още работят. Селото е и най-големият производител в света на шикуваса – малък лимон с горчив вкус, който има противовъзпалителни свойства. Почти всички жители на Огими притежават собствена градина, в която отглеждат чай, ориз, манго, шикуваса и други култури, плодове и зеленчуци, с които се хранят. Вижте какви са останалите тайни за дълголетието на японците:

Здравословна храна

Японците се хранят балансирано и здравословно. Обикновено в менюто им присъства риба, ориз, тофу, зеленчуци и водорасли. Тези храни са богати на омега-3 мастни киселини, витамини и минерали и са с ниско съдържание на наситени мазнини и захар. Освен че приемат полезни храни, японците имат и добра култура на хранене, която изключва ядене на дивана, гледане на филми или телефони. Те обичат малки порции и никога не преяждат – винаги спират да се хранят, когато се усетят сити. Много малък е процентът на затластяване сред японците.

Добро здравеопазване

Здравната система в Япония е една от най-добрите в света. Японците посещават личните си лекари 13 пъти в годината, а правителството плаща 70% от всички здравни процедури на гражданите, а на най-бедните от тях – 90%. Медицината в страната е на високо ниво, а модерното оборудване също допринася за доброто здраве на жителите.

Активен начин на живот

Японците обичат движението. По-голямата част от тях ходят пеша или се придвижват с колело, особено децата. Възрастните обикновено принадлежат към някоя общност и винаги са заети с различни задачи – ходят на сбирки, посещават различни спортни събития или се срещат с приятели.

Икигай

Жителите на Япония изповядват философия, наречена икигай, или „причина, заради която да живееш“. Те обясняват икигай като това, което те кара да живееш и те изпълва с радост, кара те да забравиш времето и придава смисъл и пълнота на всеки твой ден. За тях икигай е пътят към дълъг и смислен живот, спокойствие и удовлетворение, чувство на радост. Японците са една от най-щастливите нации на планетата и една от първите, които може да контролира мислите си. Те не позволяват негативните мисли да взимат надмощие и да рушат щастието им.

Пиенето на зелен чай

Зеленият чай матча е традиционен в Япония от векове. Той е богат на антиоксиданти, които подсилват имунитета и оказват положително влияние върху храносмилателната система. Смята се, че зеленият чай матча забавя стареенето на клетките. Японците имат специални ритуали за пиене на чай, които изпълняват по няколко пъти на ден. Според редица проучвания това е една от тайните за младоликия им външен вид.

Loading

  • Бихте ли искали да живеете в страна като Япония?

    Kyoto Japan Pagoda
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Неудобството на вечерта“ – как едно семейство преживява загубата на дете

Камелия Кучер: Животът е движение, а движението създава истории