in

Малките полезни тайни на Аюрведа

Без съмнение сте чували за Аюрведа. Името обаче ви се струва много сложно и никога не сте търсили подробности какво се скрие зад него. Всъщност това е една от най-старите медицински системи в света. Тя обещава отлично общо здраве и добра кондиция. Оказва се, че част от практиките на Аюрведа не са толкова сложни. Без значителни усилия можете да ги приложите в своя всекидневен начин на живот. Това ще ви помогне да свържете ума, тялото и душата в едно здравословно цяло.

Накратко – тази древна практика залага на даровете на природата, които предлагат безгранични възможности. За разлика от много изкуствени съвременни практики, които разрушават баланса между ума и тялото, Аюрведа залага на естествения начин на живот, който – като допълнение – е и по-евтин от много скъпи медицински практики. Когато балансът е нарушен, не можем да спим, да се концентрираме и да почиваме. Това води до болести и преждевременна смърт.

Индийското онлайн издание „Хиндустан таймс“ припомня 10 лесни правила на аюрведа, които могат да ни приближат с една крачка към доброто здраве.

1. Връзка с природата

Експертите по Аюрведа съветват да прекарвате колкото се може повече време навън – за предпочитане в паркове и градини, вместо да стоите затворени между 4-те стени на вашия дом. Чистият въздух и зеленото обкръжение естествено зареждат нашите клетки. Особено полезно е да предпочетете фитнеса навън, отколкото упражненията в някоя зала.

2. Дишайте правилно

Въздухът, който дишаме, ни дава така наречената енергия „прана“. Обичайно човек диша накъсано, на кратки интервали. „Дихателните упражнения или пранаяма, които са част от аюрведичния режим на живот, ревитализират вашето тяло. Пранаяма напътства енергията на въздуха (прана) през вашето тяло, възстановава я и запазва вашата жизненост“, казва д-р Партап Чохан, директор на аювердическа практика в Делхи.

3. По-силни с йога

Прости йога пози, известни като хатха йога, включени във вашия аюрведичен режим на живот, правят вашето тяло силно и здраво. То става по-гъвкаво и по-„услужливо“ във всекидневния ви живот.

4. Събудете се преди слънцето

Повечето от съвременните болести са свързани с начина ни на живот. Това лесно може да бъде избегнато, когато изчистим очевидните и чести грешки, които правим. „Най-лесният начин да водим здравословен живот е да следваме аюведична „динчария“. Тази практика включва събуждане 2 часа преди слънцето, хранене в правилното време, спане навреме, изпълняване на леки упражнения и практикуване на йога всеки ден“, обяснява д-р Кешав, старши специалист по аюрведа, базиран в Делхи.

5. Прочистете вашите сетива

Според аюрведа органите на сетивата трябва да бъдат подържани чисти. Какъв е правилният начин да постигнем това? „Всяка сутрин измивайте очите си добре. От време на време можете да използвате розова вода. Налепите, които покриват езика, са знак на „ама“. Това е храна, която се поема от организма, но не се усвоява. По този начин го задръства и подкопава имунната система. Затова езикът трябва да се почиства всекидневно. Измийте си зъбите, нажабурете се с топла вода и поставете няколко капки олио във всяка ноздра. Това ще прочисти вашите сетива и ще ви подготви за целия ден“, обяснява д-р Кешав.

6. Хранете се здравословно

Според аюрведа може никога да не се нуждаете от лекарства, ако се храните здравословно. Тайната на здравословното хранене е да ядете в съответствие с вашия тип тяло и да следвате т.нар. хранителен режим „сатвик“. Как да направите това. „Лесно е. Изберете сезонни плодове и зеленчуци, яжте прясно приготвена и лесна за храносмилане храна. Бързо приготвената храна намалява вашата жизнена енергия, затова трябва да я избягвате“, съветва д-р Партап.

Според него храната, която приемаме, се превръща в „раса“, която от своя страна става „дхатос“, а след това – „ойас“ – най-чистата есенция, която засилва нашата имунна система. За да формирате ойас, трябва да имате добър метаболизъм и силна храносмилателна система.

7. Бъдете „сатвик“

Да следвате „сатва“, което означава чистота и позитивност, и да избягвате невегетарианската храна, не е достатъчно. „Нещата, които четете, музиката, която избирате да слушате, картините и клиповете, които гледате – всичко това оказва влияние на вашите „гуна“ – качества. Ако гледате и слушате информация „сатвик“, вашата сатвагуна ще се увеличи. Ако сте обградени от „тамасик“ – тъмнина и негативност – вашата тамасик гуна ще се увеличи. „Сатвик“ трябва да бъде и начинът,  по който ще се отнасяте към хората край вас“, казва д-р Кешав.

8. Използвайте правилно интелигентността си

Човекът е надарен от природата с редкия дар на интелекта. За съжаление много от нас не го използват. „Ние знаем, че пушенето е лошо за дробовете, бързо приготвената храна – за стомаха, и че пропускането на закуската е нездравословно. И въпреки всичко правим тези неща. Така не използваме достатъчно своя интелект“, казва д-р Кешав.10. Балансирайте „ахаар“, „нидра“ и „брамахария“. Зад тези три думи се крият хранителен режим, сън и сетивно удоволствие. Те са изклчително важни. Храната „сатвик“ е добра, но ако преядете с нея, тя ще ви причини труднохраносмилане или друго страдание.

В заключение – аюрведа ни учи, че тайната към здравето и щастието е да намерим добри неща и да спазваме правилния баланс. Не е нужно да посвещавате специално време, за да следвате правилата на Аюрведа. Но ако започнете да интегрирате малки и лесни аспекти сега, те скоро ще станат неразделна част от всекидневните ви навици и начин на живот, което ще се отрази на цялостното ви здраве.

Loading

  • Бихте ли приложили Аюрведа в ежедневието си?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Общуването е изкуство, което може да се овладее

7-минутна тренировка за плочки на корема