in

Късното заспиване увеличава риска от сърдечни проблеми

заспиване

Всички знаем, че добрият сън е решаващ за здравето. „Когато спим достатъчно и добре, всички системи в тялотото ни се възраждат и му дават сила да се справи с предизвикателствата. Но когато не поучаваме достатъчно сън, настъпва объркване“, казва Роксан Пришар от американския университет Сейнт Томас.

Повечето учени напомнят, че сънят помага срещу стреса и безпокойството, подобрява мозъчната дейност и концентрацията, и въобще – действа, както бутонът „рестарт“ действа на компютъра. Малцина обаче коментират какво е значението на времето на заспиване.

Проучване на група британски учени, публикувано през ноември 2021 г. в European Heart Journal, се фокусира тъкмо върху този въпрос. Екипът на изследователя Дейвид Планс от института Алън Туринг анализирал данни на времето за заспиване в период от 1 седмица на повече от 88 026 души, както и тяхната медицинска история 6 години след това.

Кое е най-подходящото време за лягане?

Учените стигнали до извода, че хората, които заспиват между 10 и 11 ч вечер, по-късно през живота си показали по-малко сърдечни проблеми. За разлика от тях хората, които си лягали между 11 ч и полунощ демонстрирали 12% по-голям риск от сърдечни проблеми.

Рискът при хората, които заспивали след полунощ, стигнал дори до 25%. Тъй като 58 на сто от изследваните данни били на жени, учените правят извода, че проблемът засяга най-вече нежния пол. Изненадващо заспиването преди 10 ч вечерта също се оказало рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания – рискът при тази група се увеличавал с 24%.

Данните за изследването били взети от т. нар. Биобанк във Великобритания – „хранилище“, в което са събирани данни за здравето на 500 000 британци в продължение на 30 години. Възрастта им варира от 43 до 79 години, като средната е 61 години. Между 2013 и 2015 г. повече от 100 000 от тях носили в продължение на 7 дни уред за проследяване на активността, който отчитал не само всекидневните им дейности, но и навиците за сън.

След като проследили сърдечното здраве, отчетено в личните им медицински истории в продължение на 6 години, учените отчели, че 3,6 % от участниците съобщават за някакъв вид сърдечна диагноза, независимо от продължителността или качеството на съня.

Учените стигнали до извода, че нарушаването на циркадния ритъм е малко изследван рисков фактор, който се свързва с повишен риск от високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания. Те смятат, че той тепърва трябва да се изяснява в по-голям мащаб и в различни георгарфски ширини.

  • В кой часови диапазон обикновено си лягате?

    Споделете вашето мнение с нас

    • Да
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Сълзи

10 любопитни факта за човешките сълзи

сватба

Мечтаната сватба – мисия възможна