in

Коледен плодов кекс

Плодовият кекс съществува от древни римски времена. Тогава се е правел от кедрови ядки, ечемичена каша, семена от нар, стафиди и медено вино. В някои страни, като Англия например, плодовият кекс е традиционен десерт за коледните празници.

В този тип кексове се слагат различни сушени плодове- стафиди, фурми и други. Вижте как да приготвите вкусен коледен плодов кекс:

Необходими продукти:

  • 400 грама стафиди
  • 100 грама захаросани череши
  • 100 грама захаросани портокалови резени
  • 80 грама захаросан джинджифил
  • 200 мл бренди
  • 2 ч. брашно
  • 1 ч. л. джинджифил
  • 250 грама масло
  • 1 ч. кафява захар
  • 4 яйца
  • 2 с. л. мармалад

Начин на приготвяне:

Сложете сушените и захаросаните плодове в купа. Добавете 1 ч. бренди и сложете в хладилника за няколко часа.

Разбийте маслото и захарта с миксера. Добавете яйцата едно по едно, като не спирате да разбърквате. Добавете мармалада и 1 с. л. брашно и разбъркайте.

Постепенно добавете останалото брашно.

Добавете накиснатите плодове към тестото.

Изспете сместа във форма за кекс и я ударете няколко пъти от плота, за да се разбъркат добре плодовете.

Печете в предварително загрята на 150 градуса фурна около 3 часа. Проверявайте с клечка за зъби дали кексът е готов.

Когато го извадите, полейте с останалото бренди и поръсете с пудра захар.

  • Бихте ли изпробвали тази рецепта?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Кажете „ДА“ на следобедната дрямка

Снимка: Сиела

„Коледа завинаги“ – стопляща история за любов с вкус на канелени кифлички