in

Кажете „ДА“ на следобедната дрямка

Празниците вече са тук и е време за безкрайна фиеста! Е, зависи от гледната точка. Защо вместо фиеста, да не се насладим на сиеста? Става дума за онова сладко подрямване следобяд, което испанците и италианците почти са издигнали в култ.

Мнозина се срамуват да признаят, че харесват сиестата, за да не ги помислят за стари. Други се боят, че работодателят им ще ги изгони, ако поставят въпроса директно. Е, време е да променим това.

Добрият сън е жизнено необходим на тялото. Той подобрява паметта, креативността, емоционалното съпричастие и най-вече работоспособността и умението да се справяме с проблемите, колкото и много да са те. Според учените златният стандарт за добро физическо и умствено здраве е здрав сън между 7 и 9 часа на ден. Никой обаче не е казал, че този сън трябва да се случва наведнъж. Даже напротив – разделен на подходящи порции в подходящо време, той има магическа роля за възстановяване на тялото.

Според Тил Роненберг, професор по хронобиология в университета в Мюнхен, във времената преди появата на електричеството хората се събуждали нощем, свършвали са някоя и друга работа и отново лягали да спят. Така се появила идеята, че сънят може да е накъсан на порции в отделни части на денонощието. Следобедните часове, които са по средата на деня и нощта, се оказват доста подходящо време за това.

Наистина дрямката се явява добро допълнение към нощния сън. Но невролозите съветват да бъдем внимателни кога и как си позволяваме краткото „сънно отклонение“ в светлите часове от денонощието, за да не пострада здравият сън през нощта.

Според Матю Уокър, професор по неврология в университета на Калифорния и автор на книгата „Защо спим“, хората, които имат проблеми с нощното заспиване трябва да подхождат към дрямката внимателно. „Ако подрямвате твърде късно през деня, това е нещо като да ядете чипс преди хранене – дрямката ще задоволи вашия глад за сън през нощта“, казва Уокър. Според него не трябва да се отдавате на сладкото удоволствие след 3 ч следобяд.

Учените смятат, че идеалната дължина на следобедната дрямка  е между 20 и 25 минути. Ако краткият дневен сън продължи повече, може да влезе в дълъг сънен цикъл, който трае около 90 минути. Това означава, че когато се събудите, ще преживеете така наречената сънна инерция.

Колин Еспи, професор по медицина на съня в университета в Оксфорд, цитиран от британския в. „Гардиън“, препоръчва т.н. кофеинова дрямка. Това включва пиене на кафе точно преди краткото заспиване. Кофеинът ще ви събуди 20 минути по-късно, за да не се увлечете в по-дълбок сън. Според Еспи обаче, този подход трябва да бъде използван само в краен случай. Ако намирате по-дългата следобедна дрямка за възстановителна, може би сте сериозно лишени от нощен сън. Тогава е по-добре да намерите начин да си го набавите, казва той.

Тричасова почивка по средата на работния ден, която може да се използва за бавен обяд, последван от възстановителен сън, от години се практикува в много страни по Средиземноморието. Постепенно работодатели и в други страни по света започнаха да осъзнават, че подобен режим увеличава капацитета на работниците и да се съобразяват с тези наблюдения на учените.

През лятото на 2021 г. властите в Южна Англия обявиха, че ще дадат на своите служители възможност за т.нар. средиземноморско работно време – дълга обедна почивка в работен ден, който започва по-рано и свършва по-късно през деня. Това трябваше да им позволи да избегнат най-горещата част на деня, както от години правят работещите в Италия и Испания. Да, тази практика е особено подходяща в страни, където по пладне и следобяд температурите достигат до 40 градуса. Но това не означава, че и в по-хладни страни, хората не се нуждаят от кратко възстановяване след обедното хранене.

Всъщност кратката следобедна дрямка не е изключително откритие на страните с горещ климат. От историята е известно, че Уинстън Чърчил спял по 1 час всеки следобяд, Леонардо да Винчи – по 20 минути, а прочутият художник Салвадор Дали – по няколко минути. Според историци Аристотел и Айнщайн също не се лишавали от следобедна дрямка.

Е, ако работодателят ви още не е узрял за това и смята, че дрямката е проява на мързел, може би ще трябва да почакате известно време. Дотогава се възползвайте от нея поне през уикендитге или в празничните дни.

Loading

  • От какво имате по-голяма нужда?

    • Сиеста
    • Фиеста

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Още.бг

Една нощ в хотел от сняг до Северния полюс

Коледен плодов кекс