in

ЕхаЕха

Кокосова захар – здравословната алтернатива на бялата захар

Кокосова захар

Напоследък все повече хора избягват бялата захар и консумират различни нейни алтернативи. Сред най-популярните заместители на захарта са медът, стевията, кленовият сироп, сиропът от агаве и кокосовата захар.

Бялата захар увеличава риска от затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Наричат рафинираната захар „белият убиец“ и има защо. Консумацията на захар се свързва и с по-голям риск от деменция, депресия, чернодробни заболявания и някои видове рак.

Кокосовата захар е сред най-популярните заместители на бялата захар. Тя е нерафинирана и има нисък гликемичен индекс. До голяма степен предотвратява скока в нивата на кръвната захар, което е доста добра причина да изберете нея пред обикновената захар и някои други подсладители.

Кокосова захар

Кокосовата захар се прави от сока на кокосовата палма. Тя не съдържа никакви синтетични вещества и запазва някои хранителни вещества от кокосовата палма. Създаването на този вид захар е много лесно – събира се нектарът от кокосовата палма, смесва се с вода и се вари до получаване на гъст сироп. След това се изсушава и се оставя, за да се кристализира.

Хранителните стойности на кокосовата захар са доста добри. В 100 грама кокосова захар има: 400 калории, 100 грама въглехидрати, 80 грама захари, 240 мг натрий. В кокосовата захар няма мазнини, мастни киселини и липиди.

Кокосовата захар има редица ползи за здравето:

1. Контролира нивата на глюкозата и предотвратява скоковете в нивата на кръвната захар

Много хора с диабет предпочитат кокосовата захар като алтернатива на бялата захар, заради ниския ѝ гликемичен индекс. Съдържанието на въглехидрати в кокосовия сок е по-малко в сравнение с други видове захари, като тръстикова захар.

Протеинът от кокосовите орехи нямалява скоковете в нивата на кръвната захар, също така нормализира нивата на гликоген в черния дроб и активността на ензимите, метаболизиращи въглехидратите.

2. Може да подобри здравето на червата

Кокосовата захар съдржа инулин. Установено е, че инулинът променя състава на чревната микробиома и подобрява здравето на червата. Консумацията на кокосова захар намалява чревния дискомфорт и намалява желанието за консумиране на вредни храни.

3. Богата е на антиоксиданти

Проучванията показват, че кокосовата захар съдържа много антиоксиданти, включително аскорбинова киселина (витамин С). Тя намалява щетите, нанесени от свободните радикали, тежестта на алергичните реакции и се бори с инфекциите.

4. Тя е минимално рафинирана

В повечето случаи кокосовата захар не е рафинирана, но дори когато е, то е минимално. Минималното рафиниране запазва повечето хранителни вещества, което е едно от предимствата на кокосовата захар.

Разликите между кокосовата захар, кафявата захар и бялата рафинирана захар не са много, но определено кокосовата захар е най-здравословният вариант от трите. В бялата захар има мазнини, за разлика от кокосовата и кафявата. В обикновената захар има и най-голямо количество захари. Най-голямото предимство на кокосовата захар е, че съдържа натрий, за разлика от другите видове захар.

Кокосова захар

Въпреки всички предимства, кокосовата захар все пак е захар и крие рискове за здравето:

1. Съдържа много калории

Въпреки че има естествен произход, кокосовата захар е доста калорична. В 100 грама кокосова захар има 400 калории, точно толкова, колкото се съдържат и в бялата захар. Поради тази причина трябва да внимавате с количествата кокосова захар, които консумирате. Прекомерната консумация на захар може да доведе до диабет тип 2 и затлъстяване.

2. Може да причини алергични реакции

Алергията към кокос е рядко срещана, но симптомите са доста тежки – кожни обриви, дразнене в гърлото, силна коремна болка, повръщане, диария. Тъй като се добива от кокосова палма, кокосовата захар може да причини алергична реакция, ако имате алергия към кокос.

3. Има високо съдържание на фруктоза

Кокосовата захар съдържа големи количества фруктоза. Прекомерният прием на фруктоза може да причини инсулинова резистентност, затлъстяване, чернодробни проблеми и диабет. Поради тази причина е важно да не прекалявате с количеството кокосова захар, което консумирате.

Ако поради някаква причина кокосовата захар не е подходяща за вас, има и други здравословни алтернативи на захарта, които можете да изберете.

Видове захар

Захар от фурми: Прави се от сурови фурми. Тя е с по-ниско съдържание на калории и по-богата на витамини и минерали.

Светлокафява захар: Тя има същата консистенция, цвят и вкус като кокосовата захар. Това е вид кафява захар, която съдържа по-малко количество меласа.

Суканат: Това е тръстикова захар, която е с по-малко съдържание на захароза.

Стевия: Извлича се от листата на растението стевия. Стевията не съдържа почти никави калории, което я прави един от най-популярните заместители на захарта.

Не забравяйте, че без значение какъв вид захар консумирате, трябва да бъдете много внимателни с количествата.

Loading

  • Каква захар консумирате?

    • Бяла захар
      Бяла захар
    • Различни видове захари
      Кафява, кокосова, тръстикова или друг заместител

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Шон Пен

5 важни причини да харесваме актьора с позиция Шон Пен

Кордон Бльо

Пилешко Кордон Бльо