in

Пилешко Кордон Бльо

Кордон Бльо

Кордон Бльо е месно ястие, което представлява нещо като шницел с плънка. Може да се направи от свинско, телешко или пилешко месо, а плънката се състои от твърдо, но топящо се сирене, като Ементал, и някакъв колбас- шунка, прошуто, бекон и т.н. Месото се панира и се пържи.

От френски, името на ястието се превежда като „синя лента“. Според Larousse Gastronomique, енциклопедията на гастрономията, кордон бльо е широка синя лента, носена от членовете на най-високия рицарски орден. По-късно терминът е използван за приготвяне на храна по много висок стандарт.

Кордон Бльо всъщност е ястие от швейцарската кухня, появило се около 40-те години на миналия век. Това вкусно месо обикновено се сервира с пържени картофи, картофено пюре или свежа салата.

Ето как да приготвите Кордон Бльо с пилешко месо:

Необходими продукти:

  • 4 броя пилешки гърди
  • 100 грама Ементал
  • 100 грама шунка
  • 1/2 ч. брашно
  • 2 яйца
  • 1 ч. галета
  • 3 с. л. масло
  • 1/2 ч. олио

Начин на приготвяне:

Разрежете пилешките гърди по дължина, но не докрай.

Увийте месото в стреч фолио и го начукайте. Гърдите трябва да станат възможно най-тънки.

Подправете със сол и черен пипер и наредете по няколко филийки ементал и шунка вътре във всяка „пеперуда“. Затворете гърдите, потопете всяка в брашно, след това в разбитите яйца и накрая в галета.

Загрейте олиото и маслото и изпържете готовите шницели.

Пържете до получаване на златист цвят и сервирайте с гарнитура по избор.

Loading

  • Кой вариант на това ястие предпочитате?

    • Кордон Бльо пилешко
      С пилешко месо
    • Кордон Бльо свинско
      Със свинско месо

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Кокосова захар

Кокосова захар – здравословната алтернатива на бялата захар

Стопанката на Господ

Стопанката на Господ – легендата за Пижо и Пенда