in

Класически черешов пай

Черешов пай

Черешовият пай е американски десерт, който се приготвя от тесто за пай и се пълни с плънка от череши. Обикновено се сервира с топка ванилов сладолед или бита сметана.

Въпреки че се нарича черешов пай, обикновено се приготвя с вишни. Другият вариант е да се използват черни череши или череши Морело.

В Америка черешовият пай се приготвя за повечето големи празници през лятото- Деня на независимостта (4 юли), Деня на Канада (1 юли) и други, тъй като съвпадат със сезона на черешите.

Вече започват да се появяват череши и у нас, така че можете да приготвите този ужасно вкусен американски десерт. Ето как:

Необходими продукти:

  • 400 грама брашно
  • 50 грама бадеми
  • 225 грама масло
  • 75 грама пудра захар
  • 2 жълтъка

За пълнежа:

  • 800 грама череши
  • 150 грама сладко от череши
  • 50 грама пудра захар
  • 2½ с.л. царевично брашно
  • 1 белтък

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и го комбинирайте със смлените бадеми (запазете 2 с.л. от тях), маслото, захарта и щипка сол.

Разбъркайте добре, можете да използвате и кухненски робот.

Разбъркайте жълтъците с 2 с.л. вода и добавете и тази смес към брашното.

Сместа ще започне да наподобява тесто, прехвърлете го върху набрашнена повърхност и започнете да месите с ръце.

Когато се получи меко тесто, разделете го на две части, увийте всяка от тях в найлоново фолио и ги сложете в хладилника за 30 минути.

Махнете костилките на черешите, като ги разрежете и извадите или с помощта на уред за премахване на костилки.

Комбинирайте почистените череши със сладкото, захарта и царевичното нишесте.

Извадете тестото от хладилика и пуснете фурната на 180 градуса.

Разточете тестото, докато стане достатъчно голямо, за да покрие дъното и стените на форма или тава с диаметър 25 см.

Прехвърлете го във формата и поръсете с останалите смлени бадеми. Разпределете плънката върху тестото.

Разточете и останалото тесто и го нарежете на широки ленти.

Наредете ги върху плънката, като ги кръстосвате.

С остър нож изрежете излишното тесто.

Разбийте белтъка с малко пудра захар и намажете пая.

Печете около 1 час.

Сервирайте с топка ванилов сладолед.

  • Обичате ли пайове?

    Пай
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Дигитален детокс – защо ни е необходим

„Мери Джейн“ – завладяващ ритъм, мода и усещането за свобода