in

Дигитален детокс – защо ни е необходим

Трудно е да си представим живота без технологии. В ежедневието ни става все по-сложно да не използваме смартфоните, лаптопи и таблети. Според проучване на A-GAP 73% от участниците прекарват вечерите си на телефон или таблет, а 23 на сто не влизат в тоалетната без телефона си. Това може да доведе до сериозна технологична зависимост.

С толкова много информация, заемаща ума и съзнанието  ни, понякога не ни остава достатъчно време да мислим задълбочено и да слушаме внимателно хората, които обичаме. Цената, която плащаме, е не само психическа, но и физическа. Физиотерапевтите казват, че именно навеждането към екрана на телефона през целия ден води до болките във врата, които повечето хора изпитват.

Най-точният индикатор, че започвате да се пристрастявате към мобилния си телефон, е когато отношенията с хората около вас се влошават или личната комуникация изчезне напълно. Започвате да пренебрегвате нуждите на любимите си хора, а комуникацията ви се осъществява предимно онлайн.

Какво е дигитален детокс и защо ни е необходим?

Дигитален детокс е съзнателно намаляване или спиране употребата на технологични устройства за известен период от време. Това означава да не гледате новинарски сайтове, да не следите социалните мрежи и да не гледате телевизия за период от време, който вие си определяте сами. Дигиталният детокс ни помага да си починем психически, да намалим чувството на тревожност и да се разтоварим от цялата информация, която ежедневно поемаме. Междувременно така ще подобрим концентрацията си и ще развием чувството си за креативност.

Какво да направите?

В днешния свят работата ни често изисква използването на дигитални устройства и социални мрежи и е трудно да се изключим напълно от тях. Затова може да опитате да си правите дигитален детокс поне един ден в седмицата. За тази цел най-подходящи са почивните дни.

Като начало може да прегледате телефона си сутринта, а след това да го оставите и да се разходите без него. Това ще ви накара да се почувствате свободни и щастливи. Опитайте да проверявате телефона си само веднъж на час, вместо постоянно да гледате какво се случва в социалните мрежи или да отговаряте на всеки имейл или текстово съобщение, които получавате.

Когато излизате с приятели или колеги, избягвайте да гледате в телефона си, а когато се приберете вкъщи, опитайте да го оставите някъде и да си починете истински с книга или списание в ръка. Зареждайте телефона си извън стаята, в която спите и го оставяйте в тих режим през цялата нощ. Така ще се насладите на качествен и здравословен сън.

Също така се опитайте да не гледате в телефона си, когато шофирате. Това е безопасно както за вас, така и за останалите пешеходци и автомобили на пътя. За да не се разсейвате допълнително, може да изключете известията си.

Балансът

Както вече отбелязахме, понякога дори да имаме желание, е трудно да се изключим от света. Можем обаче да си създадем по-здравословни навици в използването на технологиите. Експертите съветват като за начало да започнете да проверявате имейла си три пъти на ден. Постоянното следене на имейли намалява значително креативността и производителността ни. Ако това ви звучи твърде рядко, може да опитате да намалите гледането в телефона с 10% първия ден, с 30% втория, а след това – с 50%. Идеята е да развиете по-здравословни отношения с технологиите по най-добрия възможен за вас начин.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Siri

5 любопитни факта за Siri

Черешов пай

Класически черешов пай