in

ПлачиПлачи

Картофите – трите скрити риска за здравето

Любимите картофи, които можем да ядем, без да ни омръзнат, сутрин обед и вечер, могат да представляват сериозен риск за здравето, ако се консумират твърде често. Според изследване, цитирано от британския вестник „Експрес”, прекаляването с картофиге може да увеличи риска за здравето в три посоки. Проблемът се състои главно във високото съдържание на въглехидрати. Според споменатото изследване на Harvard Health, картофите съдържат онзи тип въглехидрати, които се усвояват бързо от тялото и карат кръвната захар и инсулина да скачат и падат светкавично. Това значи, че са храна с висок гликемичен индекс.

Гликемичният индекс е система за оценка на храните, които съдържат въглехидрати. Той показва колко бързо всяка храна вдига нивото на кръвната захар в организма. Колкото по-висок е гликемичният индекс на някоя храна, толкова по- бързо хората огладняват след приемането й. При продължителни диети, наситени с картофи и други подобни високовъглехидратни храни, това може да доведе до пристрастяване, диабет и сърдечни болести.

Едно изследване, публикувано в The New England Journal of Medicine, проследило диетата, навиците и начина на живот на 120 000 мъже и жени в продължение на 20 години. Учените били неприятно изненадани как малки промени в храненето водели до увеличение на теглото. Те установили, че хора, които са увеличили своята консумация на пържени и печени картофи или картофено пюре, са наддали средно с между 1,5 и 3 килограма за няколко години. Хора, които са намалили приема на тези храни, наддали много по-малко, както и хората, които са увеличили приема на зеленчуци.

Рискът, който картофите представляват за развитието на сърдечни болести, произтича от факта, че те повишават кръвното налягане. То от своя страна е предшественик на сърдечните заболявания. Изследователите от Harvard School of Medicine са проследили резултатите на 187 000 мъже и жени в три американски изследвания. Те са сравнили хората, които са консумирали не повече от веднъж месечно печени или варени картофи, чипс или пюре, с хората, които са ги употребявали поне четири пъти седмично. Изследователите открили, че рискът от високо кръвно налягане е 11%  по-голям при хората, които приемат поне четири пъти в седмицата печени или варени картофи и 17% по-голям при тези, които злоупотребяват с яденето на чипс.

Според изследването смяната на порция картофи с порция зеленчуци може да намали риска от високо кръвно налягане.

Все пак учените се застраховат, че този тип изследвания са доста условни. „Не можем категорично да заключим, че картофите причиняват високо кръвно. Всичко е въпрос на баланс”, казва Виктория Тейлър – старши диетолог в британскатасърдечносъдова фондация.

Loading

  • Колко често консумирате картофи?

    potato
    • Един до два пъти седмично
    • Почти всеки ден

КАКВО МИСЛИШ?

6 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 правила за щастлив брак

Италианско момиче от Лусинда Райли