in

ЛюбовЛюбов

Капсулен гардероб- решението на проблема „Нямам какво да облека“

Въпросът, който почти всяка жена си задава сутрин, стоейки пред гардероба, е „Какво да облека?“. Това е вечният проблем, който никога не изчезва, без значение колко често си купуваме нови дрехи. Интересното е, че в повечето случаи това, че няма какво да облечете, се дължи на факта, че имате прекалено много дрехи в гардероба си. Звучи парадоксално, но наличието на много дрехи може да ни обърка и затова ни е трудно да изберем какво да облечем.

Оказва се, че има решение на този проблем. Нарича се „капсулен гардероб“. Капсулният гардероб е решението на много проблеми- от проблема „Нямам какво да облека“ до екологичните проблеми, тъй като модната индустрия е сред най-големите замърсители на околната среда.

Философията на капсулния гардероб е следната: да имате няколко универсални неща в гардероба си, които да съчетавате в различни тоалети.

През последните години концепцията за капсулен гардероб е много обсъждана тема, но не е толкова нова. Тази концепция съществува от десетилетия. През 70-те години на миналия век, Сузи Фокс открива „Гардероб“ в Лондон, където продава дрехи с минималистичен вид, които били универсални и висококачествени. Целта на Фокс била жените да придобият увереност в това как са облечени и как изглеждат.

Концепцията за капсулен гардероб се разпространява в САЩ през 1985 година, когато Дона Карън представя своята линия Seven Easy Pieces. На ревюто всички модели били облечени само с бодита и показвали различни тоалети, състоящите се само от 7 дрехи. Модното ревю било много успешно и идеята за минималистичен гардероб се разпространила.

През последните години капсулните гардероби отново са актуални и правят живота по-хубав и по-лесен.

Капсулният гардероб има много предимства. Наличието на такъв гардероб ни пести нерви, пари и време. Както вече споменахме, при наличието на капсулен гардероб, изборът на тоалет става много по-лесен, което спестява много нерви и стресови ситуации. Наличието на капсулен гардероб спестява и много време сутрин, защото няма толкова много неща, между които да се колебаем.

Идеята на капсулния гардероб е той да се състои от висококачествени, устойчиви дрехи. „Бързата мода“ няма място тук, всички дрехи трябва да бъдат с много високо качество, за да издържат дълго време.

Как се създава капсулен гардероб?

Първо разгледайте настоящия си гардероб. Вероятно има дрехи, които отговарят на изискванията за капсулен гардероб и можете да ги запазите. Тук става въпрос за висококачествени, универсални дрехи, които лесно можете да съчетавате. Дънки, черно кожено яке, бяла риза и други са примери за такива дрехи.

След това планирайте капсулния си гардероб. Добре е да има някакви категории- да имате дрехи за работа, дрехи за свободното време, дрехи за пътуване и т.н. Определете категориите на вашия гардероб.

Планирайте покупките си. Помислете добре кои са нещата, които ви подхождат и които обичате да носите. Опитайте да се придържате към неутралните цветове, но ако имате любим цвят, можете да заложите и на него за основа на вашия капсулен гардероб.

Последната стъпка от създаването на капсулен гардероб е пазаруването. Вземете си чифт черни панталони, тениски с неутрален цвят, един или два чифта дънки, дълга жилетка и една черна рокля. Добавете яке или палто и чифт качествени обувки и готово.

Не забравяйте да пазарувате само от устойчиви марки.

Сега следва да развихрите въображението си и да комбинирате тези няколко неща по различни начини.

 

  • Концепцията за капсулен гардероб струва ли ви се интересна?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

3 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Фрида Кало: Дух, заключен в картини, надбягвал се с времето безброй пъти

Митове и хитове на тема уелнес