in

Митове и хитове на тема уелнес

Какво е уелнес? Термин, който се превежда трудно, дори от факирите в езика на Шекспир. Може да се интерпретира като сбор от физическо, психическо и емоционално здраве. Но може да означава и здравословен начин на живот, който включва качествено и балансирано хранене, много движение и позитивна нагласа към живота. Нещо, което нашите баби биха определили като „спокойствие и силна храна“, а римляните – като „здрав дух в здраво тяло“.

Ясно е едно – има традиционни и не толкова традиционни подходи, налагани в уелнес-индустрията през последните години. В едно от последните си издания американското списание „Ози“ събира накуп най-известните митове в битката за по-качествен и здравословен живот:

1. Убий холестерола

От години уелнес-експертите ни убеждават, че холестеролът е един от най-големите врагове на доброто здраве. Наистина високите стойности на холестерола могат да увеличат многократно рисковете от сърдечно-съдови заболявания. Причината е, че лошият холестерол се напластява като своеобразна стена в кръвоносните съдове, които с течение на времето не могат да се „отмиват“ и се превръщат в твърди плаки. Те от своя страна постепенно стесняват кръвоносните съдове и блокират кръвния поток от и към сърцето, и към други органи.

Но не всеки холестерол е пагубен за нашето здраве. Има така наречен „добър холестерол“, който според американския Център за контрол и превенция на заболяванията не само може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, но и играе много важна роля за нашето здраве. Освен че произвежда хормони и спомага за изграждането на клетки, добрият холестерол спомага за подобряване на баланса между двата вида холестерол. Когато се храним с пълнозърнести продукти или плодове с високо съдържание на фибри, те не само намаляват стойностите на лошия холестерол, но и стимулират добрия.

2. Слънцезащита само на плажа

Когато се запътвате към плажа през лятото винаги се мажете със слънцезащитен крем, нали? Дори през няколко часа, както съветват експертите. Наистина този продукт намалява риска от рак на кожата и преждевременното й стареене. Но най-последните проучвания показват, че трябва да използваме слънцезащитни продукти не само, когато има слънце. „Дори да сте с шапка или на сянка,  използвайте кремовете. Използвайте ги и през облачните дни“, казва Джонатан Левентал – онкодерматолог в медиценския институт в Йел. Според него слънцезащитни продукти трябва да използват дори хората, които имат тъмен цвят на кожата.

3. Фобия от мазнини

Фобията от мазнини ни завладява прогресивно! Отвсякъде ни призовават да наблегнем на работата във фитнеса, за да превърнем мазнините в мускулна маса. Мнозина вярват, че ако правят редовно упражнения, ще постигнат съвършено тяло. „Това е равносилно да кажеш, че ще превърнеш кучето в котка“, казва лондонската фитнес-инструктурка Поли Гранд. Тя предупреждава, че превръщането на мазнините в мускули не е лесна работа. За да създадеш мускули, са нужни храни, богати на протеин и много по-сериозни тренировки от 1 час престой във фитнеса. Така, че бъдете умерени в очакванията си към бързото ликвидиране на мазнините.

4. Погубва ли ни микровълновата фурна?

Сигурно сте чували, че когато се топлят в микровълнова фурна, храните губят някои от своите полезни качества. Но учени в университетите в Харвард и Корнел опровергават това. Според тях и всеки друг метод на готвене убива много от хранителните вещества, така че микровълновата фурна не е главният виновник за всичко.

 

Успоредно с някои широко разпространени митове за вредни навици, съществуват и така да се каже хитове – добри практики, които са просъществували през вековете и са се грижили за здравето на поколения наред. Ето 3 от тях според Ози магазин:

1. Аюрведа

Тази традиция е стара повече от 3000 години. Произхожда от Индия и буквално означава на санскрит „наука за живота“. Тя промотира релакс, медитация, пречистване, свързване с природата и заклеймява използването на всякакви изкуствени продукти. Мнозина вярват, че хранителният режим проповядван от аюрведа е особено полезен за засилването на косата и предпазването от косопад. Аюрведа предписва билки за справяне с храносмилателните и кожни проблеми, както и за ускоряване на метаболизма.

В последните години не един и двама представители на т.нар. традиционна медицина опитват да разбират дали една от най-популярните билки използвана в аюрведа – куркумата, помага за намаляване на възпалителните процеси в организма. Учените проучват дали и друга билка – ашваганда, помага за лечението на неврологични разстройства като депресия и епилепсия.

2. Мути

Произлизаща от Южна Африка, алтернативната терапия Мути, е по-малко позната, но не и в този район. Названието й произлиза от думата Омути, която на африканския език зулу означава дърво. Мнозина смятат, че този метод помага срещу еректилна дисфункция и сексуално предавани болести. Централна роля в терапията играят части от животни и треви.

3. Курандерисмо

Векове след испанската колонизация на Латинска Америка тази форма на народно лечение се възражда като комбинация от традиционните лечебни практики на местното население – ацтеки, маи и инки, и техните завоеватели. Думата произхожда от испанския глагол кюрар, който означава – лекувам. Хората, които прилагат тази практика използват местни билки, молитви, масажи и баене. Те вярват, че всяка болест е причинена от нарушаването на балансите в организма, включително този между заобикалящата ни среда и тялото. Затова лечебните сеанси са насочени към възстановяването на хармонията.

Loading

  • Използвате ли слънцезащитни продукти през зимата?

    Closeup of woman putting sun cream on hand before sunbathing at the beach.
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Капсулен гардероб- решението на проблема „Нямам какво да облека“

5 филма с Анджелина Джоли, които трябва да гледате