in

Как да общуваме пълноценно с детето

Общуването с децата е едно от най-сложните неща за родителите. Всички ние трябва да бъдем наясно, че носим отговорност какви отношения ще развием с детето си и в какъв възрастен ще се превърне то след време.

Комуникацията с децата на моменти може да бъде много трудна. Винаги трябва да подбираме думите си и да подхождаме с разбиране към детските проблеми, дори и да ни се струват незначителни спрямо нашите в този момент. Вижте няколко съвета, които могат да ви бъдат от полза:

 

Бъдете последователни

Подборът на думи и тонът, с който се обръщаме към детето си, е от изключително значение. Затова трябва да бъдем последователни в комуникацията с него. Не повишавайте тон при всяко провинение на детето ви и винаги го поощрявайте, когато е послушно, съветват специалистите.

Ако например, вашето дете не иска да ляга да спи, а вече става късно, без да повишавате тон му обяснете, че колкото и да е интересно заниманието му в този момент, е време да си измие зъбите, да облече пижамата си и да му разкажете приказка за „лека нощ“. Така вие показвате на детето, че сте наясно с неговите чувства и желания и ги уважавате, но има и други неща, които са важни за него.

 

Винаги изслушвайте детето си

Като родители често ни се случва да бъдем изнервени и напрегнати в ежедневието си, което се отразява и на отношенията с децата ни. Много е важно да говорите на децата си с нормален тон и на разбираем за тях език. Децата до определена възраст не могат да разберат кога се шегуваме с тях и това може да ги обърка. Те също имат свои потребности, които трябва да се научим да разбираме и да откликваме на тях.

Когато детето ви се тръшка да му купите някоя нова играчка, това може да бъде сигнал, че зад поведението му се крие някаква друга потребност. Тогава вместо да му се карате, може да се опитате да разберете какви са неговите желания и вълнения и дали зад това негово поведение не стои желание за внимание и обич.

 

Създайте правила

Единственият начин да контролирате ситуацията в комуникацията с детето ви, е да създадете правила, към които да се придържате. Така детето ще се научи на добро поведение и ще възпитате в него ценности, които са важни за бъдещето му развитие. Ако бъдете последователни, с течение на времето детето ви ще разбере кое поведение е приемливо и кое не.

За доброто самочувствие на детето е желателно да не го критикувате постоянно за грешките, които допуска. Така може да породите чувство у него, че не е достатъчно добро и да намалите самочувствието и желанието му да направи нещо заради страх да не го критикувате отново. Ако детето ви например плаче, а няма основателна причина за това, вместо да му казвате „Спри да плачеш“, може да го попитате дали има ли нужда от прегръдка.

 

Споделяйте чувствата си с детето

Споделяйте своите чувства и емоции с вашето дете. Изслушването и разбирането на детето създава съвсем различна атмосфера в отношенията между родител и дете. Когато сте ядосани за нещо, или сте тъжни, разкажете му за това и му обяснете, че да изпитваме различни емоции и чувства е нещо нормално. Така след време детето ще се научи да разпознава собствените си настроения и емоции, както и тези на околните.

Когато му се карате или го наказвате за нещо, уверето го, че това, което чувствате в този момент, не променя факта, че го обичате. Ако е направило някаква беля, разливайки например сок върху дивана или леглото, вместо да му се карате, го помолете да ви помогне да изчистите белята заедно. Ако то не харесва вашето предложение, може да му кажете, че дори в момента да е разстроено от вашето решение и да не го харесва, в бъдеще ще разбере, че така е правилно.

 

Научете го да контролира емоциите си

Когато детето ви повишава тон, вместо да му заповядате веднага да спре да ви говори така, може да го помолите да използва по-нормален тон, когато иска нещо от вас, защото по този начин изпитвате трудност да го разберете.

Не забравяйте, че в основата на добрите отношения стои разбирането на човека срещу вас. Малките деца често не могат да изразят своите чувства и емоции с думи и като родители трябва да се опитаме да ги научим да го правят.

Loading

  • Беше ли полезна тази статия за вас?

    Weekend with parents
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Сцени от един семеен живот“ – колко пъти може да избягаш от брака си и да се върнеш

Снимка: Facebook/The Royal Family

6 неща, които Кейт Мидълтън почти никога не носи на публични места