in

ЛюбовЛюбов

„Сцени от един семеен живот“ – колко пъти може да избягаш от брака си и да се върнеш

Новият сериал на HBO

HBO пусна нов лимитиран сериал на 13 септември – „Сцени от един семеен живот“. Състои се от пет части – модерна адаптация на класическия шведски сериал на Ингмар Бергман от 1973-та година. Сценарият и режисурата са на Хагай Леви („Психотерапия“, „Наши момчета“, „Аферата“ на HBO). Главните роли са поверени на Оскар Айзък („Дръзки“ на HBO) и Джесика Частейн (номинирана за Оскар за „Враг номер едно“).

Кухня, спалня, хол, детска стая, кабинет…. Сериалът е статичен, действията се въртят в тези стаи, и оставят впечатлението, че след 10 години брак съжителството става неизменно статично, а усилията да го разнообразиш са малко, пътищата за бягство – пропорционално много. Сериалът разглежда любовта, омразата, желанието, моногамията в брака и развода през очите на съвременна американска двойка. През погледа на двама души, отчаяно опитващи се да намерят начин да живеят и да се обичат – да се отдалечават и да се завръщат в брака си.

Мира е уверена и амбициозна в работата си, но неудовлетворена от брака си. Съпругът й Джонатан е приветлив професор по философия, стремящ се да запази връзката им, здраво стъпил на земята. Двамата имат кариера, дете, докато Мира не забременява, а това поставя на изпитание брака им, защото промяната е неизбежна, жертвата също. Жената решава, че не може повече да се лиши от свободно време, личен живот, кариера, пътувания. Първото майчинство е било тежко и затова тя маха детето. Как загубата ще се отрази на брака им?

„Сцени от един семеен живот“ разказва за надпреварата на двама души днес, когато е толкова модерно да тичаш с десет задачи в минута, да препускаш между детски градини и училища и офиси. Кой каква цена е готов да плати и всеки ли може да остане докрай? Даваме си сметка защо по последни данни всяка втора двойка в Америка има продължителност на брака от 8 години. А и не само там. Европа също е засегната – броят на браковете намалява, а на разводите се увеличава.

„За мен вълнуващото, както в оригинала, така и в нашата адаптация е, че разглежда брака през обектива на времето, в което хората живеят“, коментира Джесика Частейн, a Оскар Айзък допълва, че „тяхната история се усеща напълно съвременна и определено един от начините, по които Хагай постига това е, че изследва идеята за ролите – ролите на пола и брачните роли – как се виждаме в една връзка, какво очакваме един от друг и от себе си“.

Изневяра, раздяла, взаимозависимост – всичко, което бракът може да бъде и което не е.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

5 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Защо швейцарските часовници са еталон за качество

Как да общуваме пълноценно с детето