in

Какво символизират скъпоценните камъни

Когато купуваме бижута, обикновено ги избираме по цвета, който ще подхожда на дрехите ни. Малцина обаче знаят, че всеки скъпоценен камък има определено значение, носи свое послание и дава различна сила.

Кои са символичните значения на някои от най-популярните скъпоценни камъни? За какво помагат? От какво предпазват? И кой е добре да ги носи? Ето съветите на експерти по гемология – науката за скъпоценните камъни:

 

Аметист

Purple gemstones, amethyst, mineral,

Аметистът е един от най-предпочитаните подаръци, защото символизира истинското вярно приятелство. Това е камъкът на духовността. Неговият виолетов цвят успокоява, облекчава страданията и болките. Смята се, че помага за намаляване на главоболието, предизвикано от мигрена или стрес и нервно напрежение. Този камък укрепва имунната система, отпушва енергийните центрове в човешкото тяло, пречиства кръвта.  Любителите на алтернативна медицина съветват жените, които искат да заченат, да носят аметист, защото помага срещу безплодие. Заради свойствата му да подобрява мозъчната активност и концентрацията, много представители на умствения труд го поставят и като „амулет” на бюрото си. Подходящ е за хора от зодиите Козирог, Водолей, Риби и Стрелец.

 

Ахат

blue agate in studio

Този полускъпоценен камък се смята за носител на чистата нежна любов. Всъщност „ахат” е обобщаващото име на различни видове агрегати като кварц, халцедон, опал, кварцин, чиито цветове преминават във всички нюанси на розовото. Смята се, че ахатът дава сили и привлича успеха, а притежателите му се радват на силни очи, добра потентност и здрави кости. Препоръчително е да го носят хора, изложени на стрес, такива, които имат сърдечни и белодробни проблеми, както и такива, които страдат от безсъние. Ахатът пази от вредните влияния на електромагнитните лъчения и високата слънчева активност, затова е добре да се носи през лятото или при чести полети със самолет. Подходящ е за хората от зодиите  Близнаци, Дева и Скорпион.

 

Берил

raw crystal of Beryl gemstone in rock on black

Източните народи вярват, че берилът чисти организма и домовете от негативната енергия, дава бодрост и добро настроение, пази от умора. Литотерапевтите – хората, които лекуват с минерали, препоръчват носенето на бижута с берил при хронични заболявания на горните дихателни пътища, бъбреците, настинки и хрема, болки в главата, гърба, както и при психически, неврологични и гинекологични проблеми. Смята се, че синият берил носи щастие. Той е предпочитан от хората, които искат да спечелят симпатиите на околните и нови приятели.  Жълтозеленият берил пък подобрява метаболизма и балансира енергиите, които протичат в организма – кафа, пита и вата.

Поставен на видно място в дома, берилът може да помогне за установяване на хармония в семейството, както между съпрузите, така и между родители и деца. Подходящ е за зодиите Козирог, Дева, Везни и Стрелец.

 

Гранат

Гранат е сборно название на група скъпоценни камъни, които имат различен цвят, но сходна кристална структура и химичен състав. Това е камъкът на победителите. Хората, които го носят се стремят към успехи и лесно ги извоюват. През средните векове гранат са носели пътешествениците, за да се пазят от произшествия и злополуки. Червеният гранат е бил използван за лекуване на тъга и депресия, както и срещу нарушения в черния дроб и спиране на кръвоизливи. Гранатът може да бъде пурпурночервен, безцветен, жълто-зелен, кафяв, черен, зелен. Най-скъпият и рядък гранат е т. нар. син гранат, който променя нюанса си в зависимост от осветлението. Подходящ е за представителите на зодиакалните знаци Водолей, Скорпион и Стрелец.

 

Диамант

Diamonds on black background

Диамантът е един от най-популярните скъпоценни камъни. Наричан е още „най-добрият приятел на жените”, вероятно заради високата му стойност, а може би заради вярата, че има  чудотворно действие. Вярва се, че диамантите неутрализират силата на отровни вещества, пазят от уруки и дават сила на тялото и духа. Подходящи са за зодиите Риби, Рак, Лъв и Везни.

 

Кризолит

Peridot (Olivine, chrysolite) gem stone isolated

Наричат кризолитът камък на надеждата. Хората, които го носят вярват, че той ще им помогне да се справят и с най-тежките изпитания. Познат е в Европа от древни времена, след като е донесен от Египет. Смятан за камък на светлината, той е обичан от хора, които са далновидни, с ясен ум и силно развита интуиция. Древните вярвали, че дава духовни сили и прозорливост. Любителите на алтернативната медицина смятат, че облекчава болките в гърлото и главата. Подходящ е за хората от зодиите Везни и Скорпион

 

Розов Кварц

Rose Quartz

Гемолозите смятат, че розовият кварц носи любов, позитивна енергия и вътрешен баланс. Затова понякога е наричан „камък на любовта“. Хората, които носят розов кварц, са сговорчиви, имат меко излъчване, изпълнени са със състрадание и разбиране към околните, с добрина и толерантност и са винаги готови да простят. Този камък е важен за баланса на чакрата на сърцето. Препоръчва се за зодиите Козирог и Телец

 

Рубин

Червеният рубин е сред обичаните скъпоценни камъни. Вярва се, че предпазва от болести и застаряване. Символ е на могъществото и добрите дела. В древни времена са поставяли рубини в саркофазите на велики хора при погребение.

В течение на хилядолетия рубинът е бил най-високоцененият камък. Смятало се, че е най-скъпоценният от дванадесетте камъка, създадени от Бог при сътворението на света и „господарят на скъпоценните камъни“ е бил поставен на врата на Аарон по волята Божия. Също така се е вярвало, че рубинът носи душевен мир и предпазва от наранявания. Подходящ е за представителите на зодиакалните знаци Козирог, Овен, Лъв и Скорпион.

 

Сапфир

Още от древността сапфирът се смята за носител на верността, искрената преданост и истината. Според някои писания десетте Божи заповеди са били записани върху плочи от сапфир. Затова сапфирът е предпочитан от духовни лидери. Гемолозите го асоциират с мъдростта, честността, добродетелността и верността. Заради това мнозина го избират да годежен пръстен. Подходящ е за представителите на зодиите Водолей, Риби, Телец и Стрелец.

 

Смарагд (Изумруд)

Смарагдът е един от най-противоречивите скъпоценни камъни.  Това е камъкът на мъдростта, хладнокръвието и надеждата. Човекът, който носи бижу с камък изумруд, е защитен от влиянието на зли магии и застрахован от нещастия. Затова се смята, че е талисман на майките, моряците и пътешествениците. Смята се, че изумрудът чисти отлично аурата и дома от негативна енергия. Този камък засилва интуицията, паметта и талантите, привлича богатството и успеха, но в същото време освобождава от порочни мисли и склонност към злоупотреби. Смарагдът е притегателна сила за добрите семейни отношения и хармонията в дома. В древността т

го слагали в люлките на новородените. Помага при проблеми със сърдечносъдовата система, гръбнака и гръдния кош. Привлича успех и късмет за хората, които се занимават с бизнес, на творците носи вдъхновение, а на учените – прозрения. Свързва се с представители на зодиите Телец, Рак  и Везни.

 

Топаз

tumbled blue Topaz gem stone isolated on white

За най-силен откъм енергията, която излъчва, се смята златистия, т.нар. меден топаз.  Гемолозите смятат, че човек, който го носи, е позитивен оптимист, вътрешно балансиран и спокоен. Вярва се, че топазът пази от завист и злоба, гони гнева и омразата. Освен това подсилва имунната система, пази от простуда и белодробни усложнения като бронхит, пневмония и туберкуроза. Оказва положително влияние върху органите от храносмилателния тракт като черния дроб, жлъчката и далака. Този камък е задължителен за хората, подложени на стрес, нервно напрежение, енергийно изтощение и емоционална нестабилност. Помага при депресия, страхова невроза и безсъние, пази от „уруки“ и магии. Неслучайно източните народи го използват по време на медитация. Носят го като талисман хора, които искат да имат професионални успехи и търсят подкрепата на околните. Предпочитан е от представителите на зодиите Телец, Близнаци, Везни, Скорпион и Стрелец.

 

Тюркоаз

Тюркоазът пази от нещастие, бедност и насилствена смърт. В много от православните икони копието на св. Георги, с което пробожда змея, е с тюркоаз на върха. За най-силен се смята небесносиният тюркоаз, за разлика от зеления, който е по-слабо енергиен. Добре е той да се носи от хора, които страдат от безсъние, имат проблеми със сърцето, дробовете и стомашно-чревния тракт. Вярва се, че тюркоазът носи късмет, просперитет, успех и победи, а в любовта – щастие и хармония в семейството. Действа миротворно, отнема злобата и гнева. Според индийците трябва да се носи от хора, които лесно се дразнят и избухват,  защото ги балансира и им дава позитивна енергия. Подходящ е за представителите на зодиите Водолей, Близнаци и  Дева.

 

Яспис

Jaspillite (Taconite Jasper) gemstone on black

Ясписът е един от 12-те скъпоценни камъка, носени от върховните свещеници. Това е камъкът на мъдрите и смелите. Той дава сила за понасяне на неволи, цери от меланхолия, намалява болката, балансира. Твърди се, че още Гален препоръчвал ясписа при лечение на стомашни болести. Този камък възстановява баланса между отделните органи и води до енергийна цялост на организма. Подходящ е за представителите на зодиите Водолей, Овен, Близнаци и Дева.

Loading

  • Вярвате ли в силата на скъпоценните камъни?

    Colorful healing crystals on a wicker surface
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

3 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Furla – чантата, която вдъхва увереност на жените

Изкуство по време на пандемия с Хубен Черкелов