in

Какво е харизма и как да се сдобием с нея

Забелязали ли сте, че има хора, които осветяват стаята само като влязат? Те успяват да ни „омагьосат” в мига, в който ги видим. Те ни карат да се чувстваме специални. Те създават и поддържат забележителни отношения с хората край себе си. Те умеят да ни подействат като с магическа пръчка и да ни накарат да се чувстваме добре. Всички ние мечтаем да бъдем около тях и като тях. Вече знаете защо – те имат харизма!

Естественото обаяние е рядко качество. За щастие обаче трайното обаяние е нещо, които всеки може да постигне, стига да поиска Да бъдеш харизматичен и да привличаш хората, не е свързано с успеха в работата, нито с начина, по който се обличаш, а с това, което правиш. А то се учи, нали? Ето 10 умения, които със сигурност ще ви наредят в групата на харизматичните хора:

 

1. Харизматичните хора слушат повече, отколкото говорят

Задават въпроси. Поддържат контакт с очите. Усмихват се. Кимат на събеседника си. Отговарят главно с жестове и поведение, а не толкова с думи. Говорят, когато имат да кажат нещо настина важно. И определят като важно това, което има значение за другите, а не за тях. С две думи – правят всичко, което да покаже на другите, че са ценни.

Те предлагат съвети само, ако бъдат помолени. Знаят, че слушането показва далеч по-голяма заинтересованост от даването на съвети. Защото, когато дават съвет, разговорът се обръща към тях, а не към събеседника. А той не харесва това, нали?

2. Хората с харизма не практикуват избирателно слушане

Много хора не са в състояние да чуят каквото и да е от някого, който смятат, че е под тяхното равнище. Харизматичните хора умеят да изслушват всичко и всички, независимо от знанията, способностите, общественото положение или социалния им статус. Те вярват, че всички хора заслужават да изразят мнението си и да бъдат чути.

3. Обаятелните хора оставят своите грижи настрани

Те не проверяват телефона си, докато говорят с вас. Не поглеждат монитора си. Не обръщат внимание на нещо друго. Те подаряват на събеседника цялото си внимание. Това е подарък, който малко хора умеят да правят. Само този подарък може да накара другите да искат да бъдат около вас и да ви запомнят. Човек никога не може да бъде част от тях, ако е зает със своите неща.

4. Харизматичните дават преди да получат и не очакват нищо в замяна

Те никога не мислят за това какво ще получат. Съсредоточават се върху това, което могат да предоставят. Даването е единственият начин да установите истинска връзка с някого. Фокусирайте се върху казаното от събеседника и му покажете, че единственият човек, който наистина има значение в този момент, е той.

5. Те не си придават важност

Обаятелните хора не си придават важност. Те винаги са усмихнати, щастливи и положителни и привличат останалите с енергията, която излъчват.

6. Хората с харизма са убедени, че имат какво да научат от всеки човек

Харизматичните хора знаят, че могат да научат нови неща от всеки човек. Те не подценяват никога събеседника си и се държат добре с всички.

7. Те карат другите да греят

Никой не получава достатъчно похвали. Харизматичните хора винаги окуражават другите. Те им казват, че са направили нещо добре. Ако не знаете какво са направили добре, тогава разберете предварително. Хората не само ще оценят вашата похвала, но ще оценят факта, че сте се погрижили да обърнете време и внимание на това, което правят. Тогава ще се почувстват по-успели и по-мотивирани. И подсъзнателно ще свързват това с вас.

8. Обаятелните хора подбират внимателно думите си

Начинът, по който говорим, оказва влияние на другите. Едно е да кажете, че имате среща, съвсем друго – че ще се срещате с интересни хора. Едно е да „правите презентация”, съвсем друго – да споделите страхотни неща. Едно е да ходите на фитнес, съвсем друго – да тренирате, за да подобрите здравето и формата си. Едно е да кажете, че интервюирате кандидати за работа, друго – че ще търсите страхотни хора, които да се присъединят към вашия екип. Всички искаме да общуваме с щастливи, ентусиазирани, мотивирани хора. Думите, които избираме, могат да помогнат не само на тези около нас, но и на самите нас да се почувстваме по-добре.

9. Те не обсъждат грешките на другите

Всички обичаме да клюкарстваме понякога. Всички обичаме макар и само от време на време да си врем носа, където не ни е работа. Никой обаче не обича хората, които създават клюки и непрекъснато злословят зад нечий гръб. Не се подигравайте и не говорете срещу някого в присъствието на други хора. Когато го правите, тези около вас с основание ще си помислят, че винаги можете да го направите и по техен адрес.

10. Харизматичните хора без проблем признават своите грешки

Смятате, че някои хора имат харизма, защото са постигнали успехи? Че техният успех е създал ореол, който блести по-силно от всичко? Заблуждавате се. Не е нужно да имате успехи, за да бъдете забележително харизматични. Издраскайте лъскавата повърхност и ще видите, че много успешни хора нямат и грам обаяние. Обаятелни са хората, които са истински. Които са в състояние да признават своите грешки. Бъдете скромни. Споделете без притеснение своите глупави постъпки и недостатъци. Признайте грешките си. Шегувайте се със себе си. Тогава хората няма да ви се смеят, а ще се смеят заедно с вас. И ще ви харесат повече за това. И ще искат да бъдете повече време заедно.

Loading

  • Срещате ли често харизматични хора в ежедневието си?

    Споделете вашето мнение с нас

    • Yes
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

7 храни срещу висок холестерол

Dolce & Gabbana събраха погледите във Венеция