in

Какво да правите със старите си дрехи?

Стари дрехи

Има хиляди начини, по които можем да помогнем на планетата, но за съжаление рядко го правим. Един от тях е да спрем да изхвърляме старите си дрехи в боклука. Има лесни начини те да не се озовават на сметището и да бъдат рециклирани, което ще помогне на нашата планета.

Бързата мода е пагубна за планетата, тъй като текстилната индустрия е един от основните замърсители на околната среда. Дрехите, които купуваме непрестанно са с ниско качество, съответно ги носим по няколко пъти и отиват на боклука. След това купуваме нови, чието производство е замърсило околната среда и този кръговрат е безкраен.

Поради тази причина е добре да пазарувате от устойчиви марки и да помислите за капсулен гардероб, но преди това трябва да разчистите настоящия си гардероб.

И така, какво да правите със старите дрехи?

Има няколко варианта, в зависимост от състоянието на дрехите. Единият вариант е да дарите дрехите, ако те са запазени. Има хиляди хора в нужда, на които биха били от полза. Можете да се обърнете към някоя от организациите, занимаващи се с това, или сами да потърсите хора, които имат нужда от дрехи. Другият вариант е да рециклирате старите си дрехи, ако не са годни за повторно носене.

Каквото и да решите, важното е дрехите да не попадат на сметището. Депата за отпадъци отделят вредни парникови газове, които допринасят за глобалното затопляне и замърсяват земята, въздуха и водата наоколо.

Ето няколко неща, които можете да направите със старите си дрехи, за да дадете своя принос към опазването на околната среда:

1. Дарете ги

Дарение

Даряването на старите дрехи е най-доброто нещо, което можете да направите. Има организации с нестопанска цел, които събират дрехи, храна и други неща и ги раздават на хора в неравностойно положение. Ако изберете този вариант, ще помогнете едновременно на хора в нужда и на планетата. Даряването на дрехи обаче не винаги е вариант, защото те трябва да бъдат в добро състояние, да не са скъсани и да са чисти.

Ако имате стари кърпи и чаршафи, можете да ги дарите на местния приют за животни. Те събират подобни текстилни продукти, за да ги слагат в клетките на животинките.

2. Продайте ги

Продажба на дрехи

Въпреки че дарението е по-добрият вариант, ако искате да се отървете от старите си дрехи, да помогнете на планетата и да спечелите пари едновременно, можете да продадете старите си дрехи. Най-лесният начин е да обявите дрехите за продажда онлайн. По този начин можете да съберете пари за покупките си за новия сезон и отново дрехите няма да се озоват на сметището, което е основната цел.

3. Рециклиране

Рециклиране дрехи

Ако дрехите ви са в прекалено лошо състояние, за да бъдат дарени или продадени, могат да бъдат рециклирани. Въпреки че от цветните контейнери за рециклиране, които виждаме навсякъде, няма такъв за текстил, вече на много места има специални контейнери за стари дрехи. Дрехите от тези контейнери обикновено се преглеждат и тези, които стават за носене се даряват, а останалите се рециклират. Броят на тези контейнери непрестанно расте и хората все повече свикват с навика да изхвърлят дрехите си в специалните контейнери, вместо в обикновения контейнер за боклук.

4. Компостирайте ги

Компост

Колкото и странно да звучи, дрехите могат да се компостират. Това обаче важи само за дрехите с естествени материи – памук, коприна, вълна и други. За да ускорите процеса, нарежете дрехите на малки парчета и ги добавете във вашия компост. Преди да направите това, премахнете всички пластмасови и метални копчета, капси, етикети и други. Компостирането все още не е особено популярно в България, но е един от най-добрите начини за справяне с отпадъците.

5. Използвайте ги отново

Повторна употреба

Дори една дреха вече да не става за носене, можете да ѝ намерите друго приложение в дома. Любимите ви стари дънки или пуловер могат да се превърнат в калъфки за декоративни възглавнички. Старите памучни дрехи могат да бъдат използвани като парцали за почистване. Можете да направите кучешко легло от стари възглавници и чаршафи или да преправите скъсан панталон на къси панталонки като отрежете крачолите. Развихрете въображението си!

Loading

  • Вие какво правите със старите си дрехи?

    Стари дрехи
    • Дарявам ги
    • Давам ги на приятели
    • Продавам ги
    • Оставям ги в контейнерите за текстил

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Христина Хранова

Добрите примери: Българка е първата в света жена воден спасител

лютото

7 добри и 1 лоша новина за лютото