in

Защо се будим нощем?

Спите ли добре нощем? Будите ли се често? Трудно ли заспивате? Ако отговорът на поне на един от тези въпроси е „да”, не сте единствен. 40 на сто от хората по света са били засегнати от страданието инсомния през 2020 г. Това е сериозно увеличение в сравнение с 2018 г., когато от липса на сън или трудно заспиване са страдали само 25 % от населението, сочат данни, публикувани в Journal of Clinical Sleep Medicine, съобщава онлайн изданието Well and Good.

Скокът на безсънието и трудното заспиване според изследователите се дължи на допълнителните стресови фактори, провокирани от COVID пандемията – финансови, здравни и социални. Тъкмо заради това някои наричат новия феномен „коронасомния”.

Битката за добрия сън обаче не е изгубена, смятат експертите по традиционна китайска медицина. Те припомнят, че  часовникът на нашия организъм се движи от така наречената енергия „чи” – виталният поток в тялото, който се ръководи от баланса на енергиите „ин” и „ян”. „За да функционира тялото, то се нуждае от баланс. „Ин” и „ян” поддържат този баланс. Хармонизираната връзка между двете енергии е отговорна и за това да имаме качествен сън”, обяснява Тамсин Лий, практикуващ традиционната китайска медицина. Той припомня, че има 12 главни органа в тялото, които работят различно в различни двучасови сегменти, имат своите пикове и спадове. Например, часовете от 7 до 9 сутрин са часовете на стомаха. Това е идеалното време „да заредим организма с гориво”, защото енергията на нашето тяло е фокусирана тук.

sleeping girl of European appearance with alarm clocks in her hands

Водеща роля се приписва на сърцето, а веднага след него е мозъкът, който командва тялото, обяснява Кейти Бриндъл, която практикува традиционна китайска медицина. Тя сравнява сърцето с ролята на изпълнителния директор, а дробовете – с главен счетоводител – онзи мотор на тялото, който отговаря всичко да работи добре. Както във всяка машина обаче, нещата невинаги работят безпроблемно. Тогава се будим нощем.

Важно е да забележите кога точно се будите, съветват експертите. Това ще помогне да се установи къде е проблемът. Според традиционната китайска медицина часовете между 9 и 11 вечер са отговорни за поддържане на добрия метаболизъм. Ако сте прекалили с хапването на вечеря, може да имате проблем със заспиването, защото организмът работи на пълна пара, за да усвои храната. Това са часовете, в които организмът прави „равносметка” на хидратацията. Ако не сте поемали достатъчно течности през деня, със сигурност няма да може да заспите или ще се събудите скоро след като сте се унесли за сън.

Жлъчката е най-активна от 11 до 1 ч през нощта. Тогава черният дроб е зает на „пълна пара”, за да изведе токсините от тялото особено, ако има много енергия „ян”. Това може да е една от причините да се събуждаме или да имаме неспокоен сън, казва Бриндъл. Според нея черният дроб е отговорен за нервната система и пречистването на кръвта, затова е важно организмът да почива, докато той се включи да работи, за да може тялото да е напълно свежо. Понякога няколко коктейла повече, могат да са причина за честото събуждане, но не само. Черният дроб е орган на гнева и планирането, така че ако имате проблеми в работата, ако сте свръхнатоварени или нервите ви са опънати, това ще събужда черния дроб. Това е сигнал, че организмът се нуждае от детоксикация – казва експертката.

Белите дробове пък са органа, върху който рефлектират мъката и тъгата. „Ако не се справите със стреса и оставите нещата, които ви безпоноят да надделеят, това неминуемо ще се отрази на белите дробове. Ако се чувствате самотен в работата или личния живот – също. Тогава няма да има нищо чудно, ако се будите между 3 и 5 часа сутрин, когато е „тяхното време”.

Как да подобрим съня си с помощта на традиционната китайска медицина? Очевидно това не може да стане по средата на нощта, съветват специалистите. Можем обаче да наложим някои добри практики през деня – да хидратираме добре тялото си, да се погрижим за себе си, да прекарваме повече време с любими хора. Тогава органите, чийто цикъл на работа идва през нощта, няма да са свръхнатоварени, а вие ще имате спокоен сън.

Loading

  • Често ли се будите нощем?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Дива луна“ от Виктор Меламед

8 лесни трика за щастие