in

Защо кафето не трябва да се пие прекалено горещо или след 40-а минута?

Кафе

Идеалната сутрин – направили сте си кафе, отпили сте няколко глътки и после задачите са ви погълнали и за няколко часа сте забравили за чашката черна тонизираща напитка. Експертите съветват в никакъв случай да не я подгрявате или да я допивате студена. Причината е, че киселинността се е увеличила, повишил се е рискът от киселини, стомашни разстройства и ерозия на зъбния емайл. Те са убедени, че кафето остава полезно през първите 20 минути след приготвянето му, а след 40-а минута дори става канцерогеннно.

Горещото кафе и горещият чай губят всичките си полезни свойства, а ако се консумират при температурата над 65 градуса също се повишава рискът от рак на хранопровода. Не го пийте и рано сутрин, веднага след като сте станали, а след около час-два. Първите няколко часа след разбуждане нивото на кортизол – хормонът на стреса, в кръвта е повишено, което ви дава естествен прилив на енергия, Най-доброто време за първата чашка е между 10 сутринта и по обед, когато нивото на кортизола започва да се понижава.

Не е хубаво и да прекалявате с кафето, напротив, вредно е. Пет чашки дневно са горната граница на нормата. Това се равнява на 400 мг кофеин. След това напитката губи преимуществата си и може да се окаже опасна за хората с хипертония, диабет, тревожни разстройства или гастроезофагеална рефлуксна болест.

Експерти твърдят и, че любимата напитка на много хора е полезно само, ако се пие горчива, без захар, мляко, сметана подсладители. Кафето трябва да се съхранява в херметична кутия не само защото така ще запази аромата си. Под въздействието на кислород в зърната се увеличават свободните радикали, които неутрализират действието на антиоксидантите.

Сред позитивите от употребата се нареждат намаляването на риска от инфаркт, инсулт, рак на черния дроб, Алцхймер и други поражения върху здравето ни. Предимствата на кафето обаче могат да бъдат блокирани, ако се пие неправилно.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Шпионски игри между САЩ и Америка – в нов сериал на Netflix

Кога и защо Ниагарският водопад…спира?