in

ЕхаЕха

Защо ваксините за Ковид-19 са по-малко ефективни при възрастните

Учени от Израелския технологичен институт, цитирани от вестник Jerusalem Post, съобщиха, че са открили начин да забавят процеса на стареене на имунната система. Проф. Дорон Меламед и докторантът Рем Доуъри се опитали да разберат защо възрастните са по-податливи на острите случаи на Ковид-19 и защо ваксините са по-малко ефективни сред тях. Резултатите от тяхната работа са публикувани в медицинското онлайн издание Blood и са цитирани от Jerusalem Post.

Тайната според тях се крие в така наречените B клетки, известни още като B лимфоцити. Това са клетки, които произвеждат антитела срещу всеки патоген, който навлезе в организма. Те играят ключова роля в предпазването на хората от вируси и болести.

Клетките се произвеждат в костния мозък и после чрез кръвта „пътуват“ до лимфните възли и далака, където „дебнат“ патогени, които влизат в организма, за да ги атакуват.

„Когато сме млади и нашите клетки са млади. Те имат разнообразни възможности да разпознават всичко, което влиза в тялото ни“, казва Меламед пред Jerusalem Post.

Клетките не живеят дълго, но са постоянно подменяни от нови и пращани от костния мозък към лимфните възли. Това създава своеобразна хомеостаза – състояние, при което общият брой на В клетките в костния мозък и извън него остава постоянен.

Веднъж създадени и напуснали костния мозък, B клетките не изчезват. Те се превръщат в клетки, които „помнят“. Така, ако тялото бъде изложено на патогени, с които човек вече се е срещал, той не се разболява. Имунният отговор е бърз и силен и елиминира патогена, много често дори преди човек да разбере, че е бил изложен на него.

За разлика от B клетките, „помнещите“ им „наследници“ живеят по-дълго. „Когато човек преминава от детството към зрелостта, а след това от зрелостта към старостта, той акумулира в тялото си все повече „помнещи“ клетки. През целия си живот той е изложен на патогени, затова в тялото му се образуват все повече „помнещи“ клетки. Тъй като те живеят дълго, след години няма повече място за нови B клетки“, обяснява д-р Меламед.

Какво се случва когато се появи нов патоген като коронавирусната инфекция, например?

Ами просто няма млади B клетки, които да го различат, обясняват учените. Това е една от причините по-възрастните хора да са по-податливи не само на сегашния остър вирус, но и на много други болести. Те го обясняват с нуждата на тялото от хомеостаза – нещо, което учените от същата лаборатория установиха преди десетина години, но сега направиха нова стъпка в откритието, като намериха механизъм за решаване на проблема.

„Открихме специфични хормонални сигнали, произвеждани от старите B клетки, които пречат на костния мозък да произвежда нови B клетки. Това е огромно откритие – нещо като да намериш игла в купа сено“, смята Меламед. Това дава надежда, че с течение на времето могат да бъдат намерени специфични лекарства, които да възпрат споменатите хормони и да позволят на костния мозък да произвежда нови B клетки.

За да валидира своята теория, екипът на Меламед си сътрудничи с департаментите по хематология и ревматология в медицинските центрове Сураски в Тел Авив и Рамбам в Хайфа.

Като част от терапията на някои медицински състояния като лупус, лимфома и множествена склероза, значителна част от „помнещите“ B клетки се отстраняват. При прегледа на по-стари пациенти, на които е приложена тази процедура, групата изследователи открила, че имунната система се подмладява и телата на пациентите могат отново да произвеждат B клетки.

Ефект, подобен на намаляването на B клетките, може да бъде получен чрез ограничаването на един от хормоните, отговорен за производството на нови B клетки. „Сега разбираме, че има своеобразен „разговор“ между частите на тялото за възпроизводството на B клетките и това, което контролира този процес“, казва Меламед.

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Луис Армстронг и мафията. Сачмо и бедността. Музиката на един живот

10 места в София, на които можете да си направите красиви снимки