in

ЕхаЕха

Една нощ в хотел от сняг до Северния полюс

Снимка: Още.бг
Снимка: Още.бг

Нощували ли сте в хотел от сняг? След 4 полета, които отнемат около 20 часа, ще се озовете на по-малко от 2000 км от Северния полюс, където можете да пренощувате в хотел от сняг. Той се намира в Киркенес – един от най-северните градове в Норвегия, недалеч от Мурманск – там, където скандинавската страна граничи с Русия.

Подът, стените, „тапетите“, покривът, мебелите, вътрешният дизайн в снежния хотел – всичко това е направено от сняг. Посетителите нощуват при температури от минус 4 градуса по Целзий.

Snowhotel се разтапя в края на зимния сезон и всяка година собствениците му го издигат отново. Това се случва в началото на декември, когато температурите там падат под нулата. Напролет хотелът се събаря преди да започнат стените да се топят и да се свличат.

Снимка: Още.бг
Снимка: Още.бг

Хотелът съществува от 2006 г. насам. Той разполага с 24 стаи, като „стените“ във всяка една от тях са с различна тематика – Снежанка и седемте джуджета, Мерилин Монро, Попай морякът, Мики и Мини маус, влюбени снежни човеци и други герои. Коридорите са декорирани с ледени скулптури на джуджета, мечета и малки динозавърчета, които водят до стаите, осветени от лед лампи, за да не се топят.

Леглата също са направени от сняг. Преди да се запъти към своята стая, всеки гост получава солиден спален чувал. Кръглите стаи с диаметър около 5 м. нямат нито врати, нито прозорци. Разбираемо – няма нищо за съзерцаване – по това време на годината близо до полярния кръг става тъмно към 3 следобед и съмва около 11 сутринта.

Едно от най-интересните места в хотела е ледената кръчма, където всичко – от пейките до масите, както и самият бар, са издялани от сняг и лед. Туристите им хвърлят по един любопитен поглед и предпочитат да се прехвърлят в истинската кръчма, където горещата местна супа Sodd и задушеното Lapskaus връщат обратно в реалността.

Снимка: Още.бг
Снимка: Още.бг

Нощувките в снежния хотел са най-скъпи до 5 януари – около 680 лв. на нощ. След това падат до около 580 лв. Тази цена включва обилна закуска и вечеря, разходка във всички стаи на хотела, както и трансфер от други места за нощувка в Киркенес, защото тук рядко някой остава повече от една нощ.

Можете да стигнете до хотела с „хъски такси“. Пътуването от летището в Киркенес с шейна, дърпана от кучешки впряг, трае около 45 минути и струва около 750 лв. на човек. За да ползвате хъски таксито обаче, трябва да кацнете не по-рано от 11:00 часа сутринта и да отпътувате не по-късно от 15:00 часа следобед, докато е все още светло. Кучешкият впряг може да тегли шейна с двама души едновременно. Багажът пристига отделно. От хотела се хвалят, че нямат неизпълнена заявка, защото разполагат със 180 кучета и 100 шейни.

Снимка: Още.бг
Снимка: Още.бг

Ако ви се струва прекалено да спите при минус 4 градуса, можете да си наемете една от топлите уютни къщички в близост до хотела, при това на по-евтина цена – около 610 лв. Къщичките отварят още на 1 ноември. Повечето гости обаче предпочитат минусовата екзотика на стаите от сняг.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Giorgos A. Zondanos (@giorgos.zondi)

Ако си мислите, че ще ви е скучно извън ледената стая, грешите. Можете да се включите в King Crab сафари – зимно пътешествие из близките замръзнали фиорди, на което ще ловите, а по-късно ще сготвите и хапнете кралски раци. Гигантските животни ще вадите сами от дупките, пробити тук-там из фиордите. Приключението продължава 4 часа и струва около 410 лв. на човек.

Разновидност на това приключение е хъски сафарито. При него можете да обикаляте заледената пустош с шейна, дърпана от 6 или 8 кучета. Вечерта, преди да се приберете в своята тематична снежна стая и ако времето е ясно, може да се полюбувате на северното сияние.

За да се доберете от София до Киркенес трябва да смените 4 полета. Първо трябва да стигнете до някое европейско летище, от което има самолет до столицата на Норвегия – Осло. Разстоянието от там до Киркенес е около 1800 км. Може да го вземете с междинно кацане в Трьомсо – най-северният град на планетата с население над 50 000 души. От Осло до Трьомсо се лети около 2 часа, а от Трьомсо до Киркенес – още около час и 15 минути.

Кацането и излитането от Киркенес също си е атракция. Сградата на летището е с размерите на средноголяма едноетажна къща, а пътниците ходят пеш по пистата, брулени от леден вятър.

Loading

  • Нощували ли сте в хотел от сняг?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

5 коледни филма, които си заслужават

Кажете „ДА“ на следобедната дрямка