in

Домашно приготвени гръцки гироси

Гироси

Гирос е едно от най-популярните гръцки ястия. Наподобява дюнер по форма, но съставките са различни и най-вече питката.

В Гърция обикновено гиросите се правят със свинско месо, но в другите държави се използват също пилешко и телешко. Макар традиционната рецепта за гирос да е със свинско, пилешкото месо е малко по-подходящо за горещите летни дни.

Печенето на месо, нанизано на вертикален шиш, е създадено още през 19-ти век в Османската империя и се нарича дюнер кебап. След Втората световна война, при обмена на населението между Гърция и Турция, дюнер кебапът е пренесен и в Гърция. Гърците леко променят рецептата и започват да правят дюнер кебап предимно със свинско месо и да го сервират с дзадзики. По-късно добавят гръцка питка, различни зеленчуци и пържени картофи и се появява гиросът в сегашния му вид.

Освен завити във формата на дюнер, има гироси, които се сервират в чиния, като просто различните съставки са наредени на купчинки.

Ето как да приготвите вкусни домашни гироси с пилешко:

Необходимки продукти:

  • 700 грама пилешко месо
  • 5 с.л. зехтин
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • сокът от 1 лимон
  • 2 с.л. оцет
  • 3 скилидки чесън
  • 1 ч.л. риган
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. кимион
  • сол и черен пипер
  • 4 гръцки питки
  • 1 домат
  • 1 глава лук
  • 1 краставица
  • 1 зелена чушка
  • 100 грама маслини
  • 200 грама дзадзики

Начин на приготвяне:

В голяма купа комбинирайте киселото мляко, 3 с.л. зехтин, лимоновия сок, оцета, накълцания чесън и подправките.

Измийте и нарежете пилешкото месо на едри парчета.

Добавете го към маринатата и разбъркайте добре.

Оставете да престои поне 1 час, за да се овкуси добре.

Загрейте 2 с.л. зехтин в дълбок тиган и запържете пилешкото месо. Гответе до златисто, като разбърквате от време на време, за да не залепне.

Вземете чист тиган и леко загрейте питките.

Намажете ги с дзадзики, добавете пилешко месо, нарязаните зеленчуци и маслини, като предварително сте извадили костилките и сте ги нарязали.

Завийте питката така, че да приеме формата на дюнер, увийте долната част на гироса с хартия за печене, за да не се разтваря.

Можете да сервирате с още дзадзики и пържени картофи.

  • Обичате ли гръцка храна?

    Гръцка храна
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Тенденции фитнес

Топ 7 фитнес тенденции това лято

котка

Всичко, което трябва да знаете за живота с котка