in

Деян Жеков: Вселената на Ботев е необятна

Деян Жеков

Нов филм за Христо Ботев излезе на екраните навръх националния празник 3-ти март. В ролята на големия революционер влиза актьорът Деян Жеков. Той е на 26 години и споделя, че от дете се възхищава на Ботев. Завършил е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Актьорство за драматичен театър“ в класа на проф. Иван Добчев. По време на следването си участва в мнозина постановки. Играе в театър „Сфумато“. Има главна роля и във филм за Йоан Рилски. 

По какво се различават и по какво си приличат епохата на Ботев и времето, в което живеем?

И тогава, и днес има много нередности. Във времето на Ботев насилието е било брутално – пребивали са сиромах пред очите на всички, крадяли са явно, докато днес то се проявява чрез вратички в закона, големите зверства стават тайно. Тиранията и робството са заровени в купища документи. В един момент изчезват и не ги виждаш, злото го няма.

Някои черти от народопсихологията ни ярко се виждат и тогава, и днес?

Да. Българите сме много силни на думи в кръчмата, всеки знае какво да прави, ако вземе властта. Но когато изтрезнеем, никой не прави нищо. Всеки се свива в черупката си. Въпреки това у нас има живинка, която не тлее, не угасва. Това пламъче е потомък на Ботев, на Левски, то е живо. Около нас навсякъде има наистина добри хора.

Един от акцентите във филма, е това, че сме единни. Ботев вдига въстание, но го подкрепят едва няколко души.

Вселената на Ботев е голяма и необятна. Да, той получава писмо, че в България го чакат 1700 души, но с него тръгват едва петима. Но дори и да го е знаел това предварително, пак би тръгнал, защото той пише: „Този, който падне в бой за свобода, той не умира“. Той е вярвал, проповядвал е, че трябват дела, а не думи. Неговото дело е свещено.

Как се подготвихте за ролята?

Това, което според мен много ми помогна, е да чета стиховете му. Той там е себе си. Чета го от малък. По-различното, на което наблегнах обаче сега, бяха писмата му. Препрочитайки ги, видях един друг Ботев. Такъв, какъвто е бил с приятелите си. Помогнаха ми да го видя в една човешка светлина. За публицистиката на Ботев се знае твърде малко, а тя трябва да се изучава в училище.

От малък четете Ботев?

Да, опирам до стиховете му, когато съм тъжен, щастлив или се намирам в безизходица. Няма ден, в който да не го чета, или поне през ден.  За мен той е идеал, кумир. Ботев е титан, брат, баща, съмишленик!  Жив е!

Казвате, че сте станали актьор случайно?

Да, реших го в последния момент, към края на 12 клас. Така имах на разположение само 2 месеца, в които да се подготвя за изпитите. Обичах да пея, рисувам, да свиря на китара. И се замислих кое изкуство би побрало всичко това. Така стигнах до мечтата си да стана актьор. Подготви ме Владко Ангелов от театъра в Бургас.

Прочетете още: 

Филмът „Ботев“ – историята на един от най-великите българи

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Европейски градове

9 европейски града, които да посетите през 2022г.

Никола Пелц и Бруклин Бекъм

Звездната сватба на Никола Пелц и Бруклин Бекъм