in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов СладкоСладко

Гитхорн – най-красивото и приказно село в Холандия

Гитхорн е малко и китно селце в Холандия, разположено на час и половина път с кола от столицата Амстердам. В селото няма пътища и трябва да паркирате колата си на специални паркинги извън Гитхорн. В селото може да се придвижвате пеша, с велосипед или да наемете лодка.

Живописното село привлича с многобройните си красиви ферми със сламени покриви и дървени мостове, канали и прекрасната природа наоколо. В селото има 176 моста, които свързват островите с каналите. На всеки остров са разположени фермерски къщи, построени през 18-ти и 19-ти век.

Районът около Гитхорн е известен с добива на торф, а селцето е създадено като селище на комбайните за торф. Вследствие на добива се създават множество езера, а хората решават да построят къщички на островите между тях. До къщите се стига по високите мостове или с лодки по вода.

Наемането на лодка струва 15 евро на час. Освен лодка, може да се придвижите с кану и суп борд. Можете да изберете и круиз по каналите с екскурзовод, който продължава 1 час и струва между 6 и 12 евро на човек, зависи от сезона. Предлагат се и частни обиколки с лодка, която побира до 12 души. Цената за 1 час започва от 110 евро. По време на разходката капитанът на лодката разказва всички интересни неща за холандската Венеция.

Освен с приказния си вид, Гитхорн има репутация и на място с вкусна храна. В селото има много ресторанти, повечето от които са разположени до водата. Няма да сбъркате който и от тях да изберете. Единият е с две звезди Мишлен (De Lindenhof).

Ако разполагате с повече време, може да посетите Zuiderzee, Vollenhove и Blokzijl. В тези малки градчета можете да се разходите покрай исторически сгради, древни църкви и замъци. Ако искате да поглезите сетивата си, може да посетите ресторанта Kaatje bij de Sluis в Blokzijl, а ако сте любител на природата – Национален парк De Weerribben-Wieden.

Loading

  • Посещавали ли сте Гитхорн?

    Canals in Giethoorn Village
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Тест за интелигентност

Коледна шоколадова торта