in

Велики четвъртък – денят за пречистване и боядисване на яйца

Яйца

Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица. На днешния ден се припомня Тайната вечеря, която реално се е случила в сряда, но се счита, че денят завършва със залеза на Слънцето и тогава започва следващия ден, поради тази причина на Велики четвъртък също си припомняме Тайната вечеря.

Велики четвъртък е и ден за пречистване и смирение. Именно на Тайната вечеря Исус дава ценен урок за смирението на учениците си.

На днешния ден трябва да бъдем смирени, да сме в хармония със себе си и близките си, да изчистим ума си от негативни мисли. На Велики четвъртък не бива да съдим и укоряваме никого, трябва да прощаваме и да разбираме дълбочината на всичко, което се случва.

Църква

Има няколко важни събития, случили се на днешния ден. На Велики четвъртък Исус произнася молитва в Гетсиманската градина под Елеонския хълм преди да бъде заловен.

На днешния ден Исус се изправя на съд пред Пилат Понтийски и църквата припомня за неговата смърт и погребение.

Вечерта на Велики четвъртък се служи утренята на Велики петък – свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота, и четат 12 откъса от Евангелието, включително тези за Тайната вечеря и предателската целувка на Юда.

Първите три дни от Страстната седмица са предназначени за почистване и подреждане на дома, къпане и миене, докато на днешния ден се боядисват яйцата и се подновява квасът за великденските хлябове.

Боядисване на яйца

Боядисване яйца

Яйцата се боядисват рано сутрин, по изгрев слънце. Първото яйце винаги се боядисва в червено. Докато боята все още е прясна, с яйцето се правят кръстове върху челата на децата, а след това и на останалите членове на семейството. Това яйце се оставя пред иконата в дома, като замества миналогодишното червено яйце. Първото яйце стои в дома през цялата година, за да носи късмет, здраве и радост на обитателите на дома.

Миналогодишното яйце

Червено яйце

Относно миналогодишното червено яйце има различни традиции – някои го чупят, за да проверят дали е цяло или не. По този начин се предсказва каква ще бъде годината. След това яйцето се пуска по течаща вода. На някои места пък яйцето се заравя в градината, за да бъде плодородна земята. Може и да се даде на кокошките да го изкълват, за да снасят повече през годината. Има и хора, които го носят в църквата.

Хляб и козунак

Козунак

На днешния ден се замесват и козунаците за Великден. Подновява се и квасът, с който се замесват обредните хлябове. Те имат най-различни наименования – плетеница, яйченик, богова пита и други. Обикновено се слага червено яйце както в козунака, така и в хляба.

КАКВО МИСЛИШ?

-1 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Instagram

13 интересни факта за Instagram

Кралица Елизабет II на 96 – какво още не знаем за нея