in

Кралица Елизабет II на 96 – какво още не знаем за нея

Снимка: The Royal Family/Facebook

Кралица Елизабет II днес навършва 96 години. Тя е най-дълго управляващият монарх в света и една от най-известните, най-уважаваните и недосегаеми фигури на миналия век. Родена през 1926 г., Елизабет израства в Лондон със сестра си Маргарет. На 25 години тя се възкачва на трона и почти целия си живот прекарва пред очите на обществеността.

Както всички знаем, Нейно Величество има два рождени дни. Тя е родена на 21 април 1926 г., а нейният „официален“ рожден ден се провежда втората събота на месец юни, когато е и парадът „Trooping the Colour“. Традицията започва през 1748 г. от крал Джордж II.

По случай рождения ден на кралицата, ще ви разкажем за някои не толкова известни неща за Нейно Величество:

1. Всяка сутрин се събужда от гайдар

Кралицата не използва будилник. Всяка сутрин я събужда гайдар, който свири под прозореца ѝ в продължение на 15 минути в 9 часа сутринта. Той е известен като „Piper to the Sovereign“.

2. Кралицата е позирала за над 129 портрета

По време на управлението си Елизабет II е участвала в много официални портрети. Откакто е кралица, броят им надвишава 129. Рисували са я художници като Пиетро Анигони от Флоренция, а през 2012 г. художникът Крис Лавайн създава първият неин холографски портрет.

3. Тя използва чантата си, за да сигнализира на персонала

Кралицата никога не е забелязана без дамската си чанта, но тя не ѝ служи само за съхраняване на вещи. Нейно Величество използва чантата си като начин да сигнализира на своя персонал. Ако тя я постави на масата, това означава, че иска да си тръгне до 5 минути. Ако я постави на земята, това е сигнал, че разговорът не ѝ е приятен и иска да бъде „спасена“.

4. Принц Филип и Елизабет II са трети братовчеди

Кралицата и принц Филип са трети братовчеди по линия на кралица Виктория, която е била тяхна пра-пра баба. Филип е свързан с нея по майчина линия, а Елизабет – по бащина. Елизабет II и принц Филип се срещат официално за първи път през 1934 г. на сватбата на гръцката принцеса Марина и принц Джордж, херцог на Кент, когато Елизабет е на 8 години..

5. Кралица Елизабет е учила конституционна история и право

Кралицата е обучавана в дома си от най-добрите преподаватели на Великобритания. Тя изучавала конституционна история и право, за да се подготви за бъдещата си роля и вземала уроци по религия от архиепископа на Кентърбъри.

6. Служила е във Втората световна война

Кралицата е първата жена, член на кралското семейство, която през 1945 г. се присъединява към въоръжените сили като активен член на пълен работен ден.

7. Короната на кралицата се счупва в деня на сватбата ѝ

Диадемата, която кралица Елизабет носи на сватбения си ден, е изработена през 1919 г. за нейната баба – кралица Мария. В деня на сватбата ѝ докато фризьорка закрепва воала за диадемата, античната метална рамка се счупва.

8. Тя плаща сватбената си рокля с купони от войната

Кралицата използва своите купони (200 купона, подарък от британското правителство), за да закупи материалите, необходими за създаването на сватбената ѝ рокля. Емблематичната рокля, проектирана от британския дизайнер Норман Хартнел, е ушита с над 10 000 перли, внесени от САЩ, а дължината на шлейфа е 13 фута.

9. Елизабет II има 30 кръщелници

Дългият списък на кралицата с кръщелници включва децата на лорд Рупърт Невил и лейди Камила Уолоп (Гай Невил), принцеса Теодора на Гърция, дъщеря на Константин II и принцеса Ан Мари от Дания, и Джеймс Огилви, син на сър Ангъс Огилви и Н. Пр. принцеса Александра от Великобритания и други.

10. Тя е получавала много екзотични животни като подаръци

Кралицата получава много подаръци, а някои от най-забавните са слонове, кенгура, коне, крави, лебеди, крокодили, ленивци и ягуари. Тя често дарява животните на Лондонския зоопарк. Също така тя притежава всички лебеди и делфини във водите на Обединено кралство. Тя отглеждала и над 30 уелски коргита. Още от малка кралицата обичала тази порода кучета и дори се грижела сама за тях.

11. Елизабет II има личен поет

Нейно Величество има официален „Поет Лауреат“ – почетна длъжност, назначена от монарха на Обединено кралство. Карол Ан Дъфи става първата жена – поет лауреат през 2009 г. Тя често пише стихове за специални кралски събития, като сватбата на принц Уилям и Кейт, годишнината на кралицата от нейната коронация и други.

12. Кралицата има апартамент в Ню Йорк

Нейно Величество закупува модерен мезонет в Ню Йорк през 2015 г. Сградата е проектирана от архитект Норман Фостър, който е обявен за рицар от самата кралица през 1990 г.

Прочетете още:

12 храни, които кралица Елизабет яде всеки ден

10 интересни факта за гардероба на кралица Елизабет

Продуктът за 8 паунда, който кралица Елизабет обожава

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Яйца

Велики четвъртък – денят за пречистване и боядисване на яйца

Яйца бои естествени

Боядисване на великденските яйца с естествени бои