in

Бърнаут – синдромът на професионалното прегряване

Вие сте млад и здрав. Смятате, че потенциално смъртоносни болести като инфаркт или инсулт са далеч във времето и могат да „ударят“ само възрастните ви роднини. Да, наистина, инсултът се среща сравнително рядко сред хора по-млади от 40 години. Причината е, че той най-често се предизвиква от високото кръвно налягане, а хипертонията е предимно болест на старостта.

Има обаче един рисков фактор, който засяга предимно млади хора, а те дори не подозират за това. Може да се изненадате безкрайно, но става дума за… работата! Дори да се занимавате с нещо, което обичате, дори да си мислите, че това не е валидно за вас, помислете отново – токсичната комбинация от стреса на работното място, притискащите срокове, лошите хранителни навици и липсата на движение, които съпътстват работния ни ден, както и недостигът на сън, когато трябва да ставаме рано – този „токсичен коктейл“ удря здравето ни, дори когато сме млади, и е една от най-сериозните причини за здравословни проблеми в по-млада и средна възраст, без дори да подозираме.

В много страни по света т.нар. бърнаут синдром – синдромът на прегряването – бе официално обявен за заболяване. Научни изследвания от последните години показват, че ако продължи дълги периоди от време, напрежението в работата може да се превърне в предшестващ фактор на фатални сърдечни атаки или инсулт, а също да отключи множество хронични болести. Според учените стресът от работата може да навреди на сърцето като хронично го претоварва, карайки тялото да остава в постоянен режим на напрежение и готовност за действие по-дълго, отколкото е необходимо. В отговор на това състояние се увеличава приливът на адреналин, който от своя страна повишава нивото на стресови хормони, и особено на кортизол. За тях е известно, че разрушават тъканите на сърдечния мускул.

Ново проучване, направено в Швейцаярия неотдавна, показва колко вредно за тялото може да бъде напрежението в работата. „Нашето изследване установи, че мъжете започват да пушат и да напълняват повече от жените, но жените споделят за увеличаване на нетрадиционни рискови фактори за сърдечни атаки и инсулт, каквито са нарушенията в съня и усещането за умора и отпадналост“, казват авторите на проучването д-р Мартин Хензел и д-р Сюзан Вегенер. Този феномен става още по-осезателен заради големия брой жени, които работят на пълно работно време. Като се има предвид, че жените съчетават работата в офиса с домашните задължения, може да се окаже че то е още един фактор за по-сериозното влияние върху тях. Като допълнение жените имат и специфични здравни „изисквания“, което допринася за увеличаване на напрежението върху тях.

„Открихме общо увеличение на нетрадиционните рискови фактори за инсулт у двата пола, но те са по ясно изразени при жените, докато традиционните сърдечно-съдови рискови фактори остават едни и същи“, казват изследователите.

Д-р Вегенер подтвърждава, че традиционните рискови фактори за инсулт могат да се моделират. Такива са диабетът, високото кръвно налягане, повишеният холестерол, пушенето, наднорменото тегло и физическата активност. Но нетрадиционните рискови фактори, какъвто е и напрежението в работата, все още не се отчитат като сърдечно-съдов риск. А трябва – за да може да се вземат превантивни мерки.

„Данните показват, че има доста широк спектър от нетрадиционни рискови фактори за сърдечно-съдови болести – много повече отколкото медицинските, които са официално признати от обществото. Проучване във Великобритания, проведено неотдавна от Световната здравна организация, подтвърди, че удълженото работно време се свързва с по-висок риск от сърдечни болести и инсулт с фатален изход. Изводите са публикувани в Journal Environmental International. Според тях хора, които имат работна седмица от 55 и повече часа, води до 35% по-висок риск от инсулт и 17% по висок риск от сърдечни заболявания с фатален изход в сравнение с онези, които работят между 35 и 40 часа седмично.

Това е само едно от многото изследвания, които показват натиска на свръхнатоварването върху сърдечното здраве. Учените открили, че фаталният изход за 398 000 души, починали от инсулт, и 347 000 – от сърдечни заболявания, би могъл да се дължи на работна седмица, която продължава повече от 55 часа.

Данни на британската Агенция по здраве и безопасност, цитирана от вестник „Експрес“, показват, че повече от половината болнични във Великобритания са заради състояния, причинени от стреса на работа. „Болестите на офиса“ се проявяват като чувство за прекомерна умора, спад на жизненаната енергия, разсеяност, раздразнителност и лош сън. Ако това продължи с години, може да се окаже фатално за здравето. Колкото и млад да сте.

Loading

  • Често ли имате стресови ситуации в работата?

    Tired young woman spectacled working on laptop while sitting in office, Everything is bad
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

5 от най-емблематичните чанти на Върджил Абло за Луи Вюитон

Мини пици от бутер тесто