in

Благовещение е – всички рани зарастват бързо

Щъркел Благовещение

Благовещение е един от най-големите християнски празници през пролетта. Винаги се отбелязва на 25 март и е празник на всички християни – православни, католици и протестанти.

Благовещение се свързва с благата вест, която Дева Мария получила от Архангел Гавраил, че ще роди сина Божий – Исус Христос. Празникът е утвърден в Правословната църква през 7 век.

Според народните поверия, днешният празник се свързва с пробуждането на природата за пролетта и идването на прелетните птици. Народното поверие гласи, че долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат благата вест, че пролетта е дошла.

На Благовещение се правят много предсказания и има много и различни поверия и обичаи:

На днешния ден всеки трябва да излиза от дома си с пари в джоба, ако случайно го закука кукувицата, да бъде сит и с пари през цялата година.

Според птицата, която човек види първо на днешния ден, се правят предсказания. Неомъжените момичета и момчета трябва да вържат празна кърпа три пъти, ако първо видят лястовица. Оставят кърпата на покрива за 3 дни и след това по нея гадаят каква жена или какъв мъж ще си вземат.

Неомъжените момичета също трябва да откъснат клонката, на която е била кукувицата и да я носят в пазвата си, за да се омъжат скоро.

Момите слагат лалета във вода и чакат три дни – ако се разтворят, ще се омъжат до края на годината.

Лалета

Друго поверие гласи, че неомъжените жени могат да разберат името на бъдещия си съпруг, като излязат рано сутрин да изхвърлят боклука. Първото мъжко име, което чуят, е името на бъдещия им мъж.

Ако някой види щъркел, който не лети, а лежи, чакат го неприятности през годината. Ако пък видите щъркел в полет, ще бъдете благословени през цялата година.

Според народните поверия днешният ден е „благ“, затова се засаждат дръвчета – вярва се, че ще родят много сладки плодове.

Смята се, че на днешния ден всички рани зарастват бързо, затова именно на Благовещение се продупчват ушите на малките момиченца и животновъдите режат ушите на животните, за да могат да ги разпознават. Вярва се също, че на днешния ден всяка отрова губи силата си.

Пробиване уши

Традициите и обичаите на Благовещение са тясно обвръзани със змиите. Според народните вярвания, змията е умно и мъдро животно, но се избягва, защото вещае смърт. Ако на днешния ден змия пролази дрехата на някого, той ще забогатее, а ако е болен, ще оздравее.

За да се предпазят от ухапване от змия през лятото, хората метат дворовете и къщите си. Също така палят огньове, които прескачат. Жените пък не докосват игли и конци, за да стоят змиите далеч.

Трапезата

Въпреки че Благовещение е по време на постите, това е голям християнски празник и може да се яде риба. Днешната празнична трапеза включва рибник и задължително нещо зелено – спанак, коприва, лапад и други зелении.

Задължително се прави питка, която се маже с нещо сладко – мед или захар, и се раздава на съседите.

На днешния ден пчеларите за пръв път отварят кошерите и пускат пчелите да съберат „благ“ мед.

На Благовещение имен ден празнуват Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангелия, Евангелина и др.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Дълга пола

2022 – годината на дългите поли

Най-здравословните неща за ядене през нощта според Аюрведа