in

Белите петна в бизнеса – предизвикателства и решения

Правенето на бизнес много прилича на красива музика – за да въздейства, е необходим синхрон между инструментите. В бъдеще успешният бизнес ще се прави от все по-умни хора с изявен стремеж да бъдат ефективни в своите действия. Ефективността на бизнеса до голяма степен зависи от способността да откриваме и усвояваме т.нар. бели петна. Бели петна са онези пропуснати или неусвоени до момента възможности, които могат да подобрят функционирането на всяка компания. Те се свързват с недостатъчно разгърнат потенциал на идеите, хората, стратегиите; неспособност да се досетим как да решаваме определени проблеми; несполучливи опити да се възползваме от възможности поради повредена радарна система за откриване, слаба подготовка за усвояване или липса на креативност за тяхното създаване.

Способността да разпознаваме, създаваме и усвояваме бели петна е елемент от фината настройка при управлението на всеки бизнес. Колкото повече бели петна откриваме и създаваме, толкова повече разширяваме периметъра на избора си за действие. Всяко бяло петно е своеобразна врата: затваряме я и на нейно място се отваря нова, която на свой ред отваря път към още и още врати. Това изисква наистина адекватна подготовка.

Книгата на проф. д-р Евгени Станимиров „Белите петна в бизнеса“ е надежден навигатор за откриване, създаване и усвояване на пробойните. Интелигентният й прочит и разбиране ще помогне за постигането на желани бизнес резултати. Тя разкрива връзките между стратегическите избори, тактическите решения и методите за работа. Коментират се въпроси, свързани с комуникация, манипулация, трафик, бюджет, цени, парадокси на потребителското поведение, тайни на брандинга и др. Особено ценни за бизнеса са специфичните техники за подпомагане на управленските решения.

Освен всичко това, книгата има и по-голяма амбиция – тя не се отнася само до бизнеса. В нея се съдържат ясни и прагматични принципи и послания за житейски успех. Както и отговори за различни бизнеси – биопродукти, строителство, продажба на мебели, битова електроника, услуги, производство и продажба на цимент и много други.

Проф. д-р Евгени Станимиров дава насоки как да се изгради многомерна – стъпка по стъпка, бизнес стратегия; как се прави диагностика на фирма; както и начини за опознаване и разграничаване на клиенти, за да може правилно да се изготвят оферти; и още – откриване и усвояване на пазарни ниши; извеждане на уникални предложения за продажба; дефиниране на цели и разработване на тактики в рамките на стратегическите коридори, които са избрани – и всичко това пречупено през призмата на ефективността и възвръщаемостта на инвестициите.

За автора:

Проф. д-р Евгени Станимиров има 25-годишен опит като бизнес консултант. Като маркетингов експерт е участвал в над 40 проекти, финансирани от програми на ЕС и Световната банка. Ректор е на Икономически университет във Варна. В качеството си на ръководител на първата специализирана катедра „Маркетинг“ в България (2011 г. -2020 г.) администрира 7 проекти за обучение, сред които иновативната съвместна програма с Nottingham Trent University (Великобритания). Координатор е от страна на ИУ-Варна на програмата UIF по предприемачество, креативност и иновации на Stanford University, Калифорния (САЩ) – 2019 г. Зам.-председател е на Управителния съвет (УС) на Съюза на икономистите в България, както и член на УС на Съвета на ректорите на висшите училища в България и на УС на Асоциацията на специалистите по корпоративна социална отговорност, а също и член на контролната комисия на Българска асоциация за развитие на мениджмънта и предприемачеството. Водил е обучения към – Nottingham Business School (Великобритания); Висше училище по приложни науки, Вормс (Германия); International University (Sarajevo – Bosnia and Hercegov ina); ISAG – European Business School (Португалия). Член е на Консултативен съвет за Европейската зелена сделка.

 

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Иконата на джаза Ела Фицджералд

Реалност или легенда? 90 години от раждането на чудовището Неси