in

ЕхаЕха

Александър Маккуин – дизайнерът, който не се страхуваше да бъде различен

Александър Маккуин
Снимки: Instagram/AlexanderMcQueen/@AnnRay2046

Александър Маккуин е английски дизайнер, който беше главен дизайнер на Givenchy, след като марката става собственост на Louis Vuitton, а през 1992 година създава своя собствена модна къща.

Александър Маккуин е роден на 17 март 1969г. в Лондон. Семейството му е от работническата класа и живее в лондонския квартал Люишам. Баща му е таксиметров шофьор, а майка му – преподавател по социални науки. Въпреки че доходите им били ниски, Александър Маккуин има петима братя и сестри.

През по-голямата част от живота си, Александър е наричан „Лий“ от приятелите си. Той признава хомосексуалността си на много ранна възраст и е жертва на тормоз от страна на съучениците си.

Първи стъпки в модната индустрия

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexander McQueen (@alexandermcqueen)

Маккуин напуска училище, когато е на 16 години. Намира си работа на Савил Роу, улица в лондонския квартал Мейфеър, известна с предлагането на мъжки костюми по поръчка. Първоначално Маккуин работи в шивашкото ателие „Anderson and Shephard“, а след това се премества в „Gieves and Hawkes“.

Александър Маккуин решава да продължи кариерата си в света на модата и напуска известната лондонска улица. Започва да работи с дизайнерите на сценични костюми Angels and Bermans. Драматичният стил на облеклата, които прави по това време, по-късно става негова запазена марка и отличителен белег на бранда.

Маккуин напуска Лондон за кратко и отива в Милано, където работи като асистент на италианския моден дизайнер Ромео Джили.

Образование

След завръщането си в Лондон, Маккуин се записва в Central Saint Martin’s College of Art & Design и получава магистърска степен по моден дизайн през 1992 г. Колекцията, която създава, за да защити магистърската си степен, е вдъхновена от Джак Изкормвача. Тази колекция е купена от ексцентричната Изабела Блоу, която впоследствие става близка приятелка на Маккуин.

Малко след завършването си, Александър Маккуин започва собствен бизнес. Създава женски дрехи и постига големи успехи със своите „bumster“ панталони- панталони с изключително ниска талия.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by hUGO (@ugo.folder)

Работата в Givenchy

Само 4 години по-късно, Маккуин е избран за главен дизайнер на Givenchy, луксозна френска модна къща, собственост на Louis Vuitton. Петте години, които прекарва там, са бурен период от живота на дизайнера. През това време Маккуин разширява границите на модата и променя очакванията. В едно от ревютата му дори има модел с ампутиран крак.

Въпреки това, самият Маккуин по-късно споделя, че тази работа „ограничавала креативността му“. Също така признава: „Отнасях се зле с Givenchy. За мен бяха важни само парите. Просто не можех да направя нищо- единственият начин беше да ми позволят да променя цялата концепция на къщата, да ѝ дам нова идентичност, а те никога не са искали да направя това.“

Дори тази работа наистина да е ограничавала креативността му, това не си личи, тъй като Маккуин печели британската награда „дизайнер на годината“ през 1996, 1997 и 2001 г.

Собствен бранд

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @extratalk.mx

През 2000-та година, Gucci купува 51% от компанията на Маккуин и по този начин предоставя възможността на дизайнера да разшири бизнеса си. Малко след това Маккуин напуска Givenchy.

През 2003 година Маккуин е избран за „дизайнер на годината“ от Съветът на модните дизайнери на Америка, получава „Ордена на Британската империя“ от кралицата и печели още една награда за британски дизайнер на годината.

Междувременно модната му къща се разраства и дизайнерът отваря магазини в Ню Йорк, Милано, Лондон, Лас Вегас и Лос Анджелис.

Инвестицията на Gucci помага на Маккуин да разгърне потенциала си и да стане още по-успешен. Започва да прави все по-интересни неща- на представянето на колекция есен/зима 2006, на подиума има холограма на Кейт Мос.

Самият Маккуин винаги е бил различен и се гордеел с това. В никакъв случай не се срамувал от факта, че идва от бедно семейство или че има нетрадиционен външен вид.

През 2007 година Изабела Блоу, която е близка приятелка на Маккуин, се самоубива. Дизайнерът посвещава своята колекция пролет/лято 2008 на Блоу и споделя, че смъртта ѝ е „най-ценното нещо, което научих в модата“. Смъртта на Изабела Блоу поставя началото на мрачен период в живота на британския дизайнер. Само две години по-късно, на 2 февруари 2010 г., майката на Маккуин умира, а един ден преди погребението ѝ, Маккуин е намерен мъртъв в апартамента си в Мейфеър. Причината за смъртта е самоубийство.

Наследството на Маккуин

След смъртта му Сара Бъртън поема модната къща, а приносът на Маккуин към модата е удостоен с изложба на неговите творения през 2011 г., в Музея на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк.

Един от най-големите фенове на марката е Кейт Мидълтън. Сватбената рокля на Кейт е на бранда Маккуин и е създадена от Сара Бъртън. Херцогинята се доверява на бранда и за други важни събития и кралски ангажименти.

Известен със своите екстравагантни модели, Маккуин създава и някои от облеклата на Лейди Гага.

Едно от нещата, с които Маккуин е най-известен, са интересните обувки, които създава. Случвало се е световноизвестни модели да отказват участие в негови ревюта, тъй като се притесняват да не се наранят, носейки неговите обувки.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrew Szatmari (@andrewofadelaide)

Историята на Маккуин е забележителна. Роден е в бедно семейство, напуска гимназията на 16-годишна възраст, но се превръща в един от най-успешните дизайнери. Неговите смели творения и зрелищни шоута ще останат в историята завинаги.

Животът на дизайнера беше тема на документалния филм McQueen от 2018 г. на Иън Бонхот и Питър Етедги.

Loading

  • Харесвате ли бранда?

    AlexanderMcQueen
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Джейда

Джейда Пинкет Смит за борбата с алопецията

Брус Уилис

Брус Уилис се оттегля от киното