in

Аквафаба – веган заместителят на яйцата

Аквафаба

Броят на хората, решили да следват веганска диета, тоест да не консумират никакви продукти с животински произход, се е увеличил драстично през последните 20 години и продължава да расте.

Веганите имат различни причини да не консумират животински продукти. Част от тях го правят, заради ужасяващите условия, в които се гледат животните и защото приемат за жестоко убиването на животни, за да стигнат до нашата трапеза.

Други вярват, че консумацията на животински протеини е свързана с повишен риск от бъбречни, чернодробни, костни и сърдечни заболявания.

Повечето хранителни вещества лесно могат да бъдат набавени от растителни храни и има много веган алтернативи на продуктите, които хората масово консумират.

Според експертите, едни от най-трудните за заместване продукти са яйцата. Ето защо веганският заместител на яйцата аквафаба е толкова популярен.

Веган заместител яйца

Аквафаба е латинска дума, която се превежда като „бобова вода“. Аквафаба е остатъчната вода от консервирания нахут или други варива, или водата, в която са били сварени.

В продължение на много години специалистите препоръчваха водата от бобовите храни да се изхвърля и да се изплакват преди да се консумират. Докато през 2015 година Гус Уолт, софтуерен инженер, който е веган, искал да направи целувки без да използва яйца. Той открива, че ако водата от консерва нахут се разбие с миксер, много наподобява разбити белтъци. Някои източници твърдят, че френски музикант всъщност е открил аквафабата преди Уолт, през 2014 г. Който и да е откривателят, аквафаба стана много популярна през последните 5-6 години.

Какви са вкусът, текстурата и консистенцията на аквафаба?

Всички знаем как изглежда водата от консерва боб, нахут и други варива. Това е аквафаба. Когато се разбие, изглежда точно като разбири белтъци.

Аквафабата няма вкус или мирис на боб. Има рецепти, в които дори не се усеща вкуса на аквафабата. Но зависи каква аквафаба използвате. Тази от червен боб или грах има по-силен вкус, затова най-използваната аквафаба е тази от нахут.

Може ли аквафабата да замести яйцата във всяка рецепта?

Може да се използва в много рецепти, но не може да замести яйцата в абсолютно всяко ястие. Ако искате да направите бъркани, поширани или пържени „яйца“, не можете да използвате аквафаба.

Аквафаба може да замени яйцата в майонеза, мусове, целувки, сладолед, коктейли и печива. Благодарение на съотношението между нишесте и протеини, аквафаба е страхотен сгъстител и емулгатор, каквито са и яйцата.

Защо аквафабата е чудесен заместител на яйцата?

Аквафабата е безопасна за хората, които имат специални диетични ограничения. Тя не покачва холестерола и е екологичен вариант, тъй като чрез консумацията на аквафаба се намаляват хранителните отпадъци.

Аквафаба

Какви са хранителните свойства на аквафабата?

Аквафабата може да се определи като полезна за здравето. Състои се главно от полизахариди, проста захар, протеини, минерали и незначителни фитохимични съединения, наречени сапонини и фенолни съединения. Консумацията на аквафаба намалява нивата на лошия холестерол и нивото на липидите в кръвта.

Олигозахаридите също имат антиоксидантни свойства и могат да намалят риска от някои видове рак. Някои олигозахариди, като съединенията рафиноза и стахиоза, също функционират като пребиотици, за да стимулират растежа на някои полезни чревни бактерии.

Аквафаба съдържа също следи от протеини, витамини от група В като фолиева киселина и тиамин, и минерали като желязо и фосфор.

Но като цяло в аквафабата няма много хранителни вещества. Една супена лъжица съдържа от 3 до 5 калории и доста малки количества хранителни вещества.

Какви са страничните ефекти от консумацията на аквафаба?

Въпреки че има много предимства, този веган заместител на яйцата има и недостатък: причинява газове. Олигозахаридите, които се съдържат в бобовите храни и съответно в аквафабата, са трудносмилаеми и поради тази причина образуват газове. Хубавото е, че в повечето рецепти количеството аквафаба е доста малко и недостатъчно за поява на този страничен ефект.

Как можете да си направите аквафаба вкъщи?

Най-лесният начин да се сдобиете с аквафаба е от консерва боб или нахут. Преди да отделите водата от консервата, разклатете я няколко пъти, за да може да се отдели по-голямо количество нишесте в течността.

Можете да си направите сами аквафаба, ако не разполагате с консерви. Накиснете, след това сварете сушен нахут и готово.

Loading

  • Опитвали ли сте ястие или десерт с аквафаба?

    Аквафаба
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

красота

Неподвластни на времето: световни звезди споделят тайни за красота

Почистване прах

9 начина да се справите с праха вкъщи