in

„Празнични рецепти“ – над 100 идеи за вкусни, полезни и интересни ястия

Снимки: Сиела
Снимки: Сиела

Популярната блогърка Йоланта Делибозова, позната също като Йоли, се завръща с нова колекция от апетитни предложения за празниците. В книгата „Празнични рецепти“ са поместени над 100 идеи за вкусни, полезни и интересни ястия, които са подходящи за трапезата на някои от най-големите български празници като Бъдни вечер, Коледа, Великден, а също и за други поводи – например Свети Валентин или партита.

В селекцията си авторката е подбрала както добре познати ястия, които задължително присъстват във всяко празнично меню, така и алтернативни рецепти, които разпалват въображението и освежават кулинарните умения. От традиционна питка за Бъдни вечер до интригуваща рецепта за джин-сьомга с краставица и хрян, всяко едно от ястията на Йоли е поднесено с много вдъхновение и отдаденост.

Защото храната, също както празниците, е любов. Тя е силата, която създава дом и събира най-близките хора на една трапеза. Именно тази любов, заедно с цялата си страст към кулинарията, влага Йоли в „Празнични рецепти“. Тя насърчава всеки да се потопи в радостта от готвенето, да експериментира с нови вкусове, форми и съчетания и с щипка любов да превърне храната си в изкуство.

За автора

Йоланта Делибозова е едно от най-обичаните и усмихнати лица на родната кулинарна сцена. Нейната най-голяма страст са виолончелото и музиката, но любовта ѝ към изкуството се премества и в кухнята, където красивите ѝ рецепти вдъхновяват хиляди хора онлайн. Йоли е авторка на един от най-известните кулинарни блогове в България и е единствената българка със собствено предаване в 24 Kitchen.

Изданието „Празнични рецепти“ излиза с прекрасното оформление и корица на художника Дамян Дамянов, а впечатляващите фотографии, които съпровождат и допълват всяка една рецепта, са дело на самата Йоли.

 

Ето и една от рецептите в книгата:

Какаови звезди с кардамон

Продукти:

за около 30 бисквити:

1 яйце

100 г захар

1 с.л. мед

40 г стопено масло

ванилия

2 – 3 щипки сол

1 с.л. какао

1/2 ч.л. смлян кардамон

1/4 ч.л. сода бикарбонат

200 г брашно

 

Приготвяне:

Разбийте заедно яйцето, захарта и меда. Прибавете маслото, ванилията и солта. Пресейте заедно какаото, кардамона, содата и брашното. Сипете ги към яйчената смес и объркайте на тесто. Дори и леко да лепне, не добавяйте повече брашно. Оставете тестото в хладилник за 1 – 2 часа.

Загрейте фурната на 170° с вентилатор. Разточете тестото върху набрашнен плот с дебелина 3 – 4 мм. Изрежете звезди с формички за сладки.

Подредете бисквитите в тава, покрита с хартия за печене, и изпечете за около 20 минути. След като изстинат, украсете по желание.

* Броят на сладките зависи от големината на формите. Много са вкусни и с други подправки – канела, карамфил, джинджифил или звезден анасон. Изпечете ги 1 – 2 седмици преди празниците и ги съхранявайте в кутия, за да могат ароматите да се споят и тестото да омекне.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Зимна салата с кейл, киноа и червени боровинки

Тайните против стареене на звездите